Slučaj Divjak
0

Ministarstvo pravde proslijedilo dokumentaciju Tužilaštva BiH

SRNA
Ministarstvo pravde BiH direktno je proslijedilo austrijskim vlastima kompletnu dokumentaciju Tužilaštva BiH za izručenje Jovana Divjaka koji se tereti za učestvovanje u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

"Ovu dokumentaciju, kao i kopiju molbe za izručenje koju smo još 7. marta uputili posredstvom Ministarstva inostranih poslova BiH a koja nije proslijeđena dalje, poslali smo na zahtjev Ministarstva pravde Austrije", rekla je Srni portparol Ministarstva pravde Marina Bakić.

Bakićeva je istakla da je Ministarstvo pravde tri puta urgiralio i tražilio da Ministarstvo inostranih poslova proslijedi dokumentaciju nadležnim organima Austrije.

 Budući da to nije učinjeno, Ministarstvo pravde Austrije reagovalo je i u pismu upućenom ministru pravde BiH Barišu Čolaku tražilo da im se dokumenti stave na raspolaganje kako bi mogli dalje postupati i donijeti odluku o izručenju. 

"U pismu se jasno navodi da je u interesu proširenja osnove za donošenje odluke za austrijske sudove potrebno da se rezultati krivičnog postupka koji se povodom identičnog sadržaja vodi u BiH stave na raspoganje austrijskim sudovima koji rade na donošenju ekstradicione odluke. Inače, na direktan zahtjev ministarstva druge države, mi smo dužni da damo direktan odgovor", rekla je Bakićeva. 

Jovan Divjak, nekadašnji general Armije RBiH, uhapšen je u Austriji 3. marta po potjernici Srbije zbog sumnje da je učestvovao u napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine.

Austrijski sud je Divjaku 4. marta odredio pritvor, ali je četiri dana kasnije pušten na slobodu uz kauciju. Njegovo izručenje traži i  Srbija.