BiH
159

Ministarstvo pravde još nije dobilo informaciju zašto je uhapšen Naser Orić

Klix.ba
Ministarstvo pravde BiH preduzima sve što je u ovom momentu moguće da zaštiti svog državljanina Nasera Orića i s tim u vezi vrlo brzo očekujemo odgovor Saveznog ureda za pravdu Švicarske konfederacije, na naš direktan hitan upit upućen 12.06.2015. godine, saopćili su iz ovog ministarstva.

"Nakon što putem Interpola BiH nismo dobili nikakve zvanične informacije, Ministarstvo pravde BiH je u direktnom dopisu pravosudnim organima Švicarske, zatražilo detaljne podatke o razlozima lišenja slobode pomenute osobe, kako bi smo mogli provoditi dalje aktivnosti na njegovoj zaštiti", istaknuto je u saopštenju za javnost.

Iz ministarstva napominju da je Generalni sekretarijat Interpola u vezi ranijeg raspisivanja međunarodne potjernice Interpola Beograd za istom osobom, a po uloženom protestu Ministarstva pravde BiH, 19.02.2014. dostavio svim zemljama članicama obavijest o brisanju informacije o imenovanom iz Interpolovih baza podataka, čime je zabranjeno korištenje Interpolovih kanala za lišenje slobode pomenute osobe.

"Međutim imajući u vidu da je tražena osoba prešla granice Republike Hrvataske i Republike Slovenije i kao takva nije prepoznata u njihovim nacionalnim bazama Interpola, neophodno je utvrditi na osnovu čega je Republika Srbija zatražila lišenje slobode, odnosno da li je u pitanju greška u nacionalnoj bazi podataka ili eventualni bilateralni sporazum između Republike Srbije i Švicarske. S obzirom da i pored naše ažurnosti do sada nismo dobili nikakve zvanične podatke o razlozima lišenja slobode pomenute osobe, Ministarstvo pravde BiH nastavlja djelovanje u okviru svojih nadležnosti kako bismo mogli preduzeti konkretne korake na pravnoj zaštiti državljanina Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopštenju.