BiH
47

Interpol BiH još uvijek nije obaviješten o hapšenju Nasera Orića

Piše: N. N.
Samir Kavazović, pomoćnik direktora za međunaordnu opoerativno-policijsku saradnju pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH da oni još uvijek nisu zvanično obaviješteni o hapšenju Nasera Orića.

Potjernica za Orićem je raspisana 03. 02. 2014. godine od strane Interpola iz Beograda, a centar Interpola u Sarajevu je postupio u skladu sa svojim nadležnostima a krajnji ishod jeste da je Generalni sekretarijat Interpola 19. 02. 2014. svim zemljama dostavio obavijest da je BiH uložila prigovor na raspisanu potjernicu pozivajući se rezoluciju po pitanju novih zahtjeva koji se odnose na zločin genocida, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin iz baza interpola izbrisao sve podatke registrirane na osnovu navedenih potjernica.

“Također, naloženo je svim zemljama članicama da iz svojih baza podataka uklone sve informacije registrovane na osnovu potjernice Interpola iz Beograda. Istim obavještenjem podsjećene su sve zemlje da se nikakva saradnja po ovom predmetu ne može odvijati kanalima Interpola”, kaže Kavazović.

On dodaje da ne može ulaziti u špekulacije da li je moguće da Interpol Švicarske nije izbrisao potjernicu te da je, kada je Orić stupio na teritorij Švicarske uhapšen po toj potjernici.

Interpol u Sarajevu očekuje u toku dana i zvanično saopćenje Interpola iz Berna o hapšenju bh. državljanina te će tada biti poznati i drugi detalji.