Najmanje 3 godine zatvora
284

Ministarstvo odbrane: Služenje vojnog roka državljana BiH u drugim zemljama nije zakonito

S. M.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Povodom izjava Milorada Dodika da Srbi iz eniteta Republika Srpska trebaju služiti vojni rok u Republici Srbiji oglasili su se saopćenjem iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Na početku se ističe da je javnost mogla svjedočiti iznošenju političkih stavova u vezi s najavama mogućnosti, pa čak i podsticanja da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi.

"Radi korektnog informisanja javnosti u Bosni i Hercegovini, smatramo potrebnim ukazati da je Zakonom o odbrani BiH, u članu 51. (Zabrana angažovanja državljana Bosne i Hercegovine), državljanima Bosne i Hercegovine, čije je prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država", navodi se.

Iz Ministarstva odbrane naglašavaju da se svako podstrekavanje i ohrabrivanje postupanja koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionisati i svako ko javno, putem sredstava informisanja, distribuiše ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

"Stoga, u cilju poštovanja zakona Bosne i Hercegovine, očekujemo odgovorno postupanje ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju", stoji u saopćenju.

Na kraju su istakli da očekuju i od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, koje su odgovorne za provođenje zakona, da preduzimaju sve neophodne mjere i zakonom predviđene aktivnosti kako bi se osiguralo poštovanje navedenih propisa.