BiH
3

Ministarstvo odbrane Njemačke doniralo 15 dizalica za helikoptere OS BiH

Klix.ba
U Sarajevu je dana sodržana svečana ceremonija primopredaje doniranih sredstava vojne opreme Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke Ministarstvu odbrane BiH, a kojoj su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, kao i drugi predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Ambasade SR Njemačke u BiH.

Donacija predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma između Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke i Ministarstva odbrane BiH o besplatnom transferu 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga u vrijednosti preko 200.000 KM.

Ministrica Pendeš se tokom obraćanja zahvalila Ministarstvu odbrane SR Njemačke i Ambasadi SR Njemačke u BiH na ukupnoj pomoći koju pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i naglasila da je donacija bočnih dizalica, još jedan korak u pravcu sveukupnih nastojanja integracije naše države u euroatlantske strukture.

"Ova vrijedna donacija pomaže u daljem razvoju sposobnosti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za izvršenje zadataka, medicinske evakuacije i operacija potrage i spašavanja te zaokružuje cjelinu u paket sposobnosti, imajući u vidu ranije isporučenu medicinsku opremu za helikoptere koja je, također, donirana od strane SR Njemačke u 2013. godini", rekla je Pendeš.

U svom obraćanju ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann je izrazila zadovoljstvo što SR Njemačka svojom vojnom i civilnom pomoći podržava BiH i njene OS BiH u nastojanju ka ispunajvanju važnog procesa na putu ka ispunjenju strategijskog cilja države BiH i njenih oružanih snaga pristupanju evroatlantskim integracijama.

U izjavi za medije načelnik ZŠ OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč je istakao da ova donacija potvrđuje jačanje vojne i tehničke saradnje kao i dugogodišnje prijateljske odnose BiH i SR Njemačke, a koja će značajno doprinijeti povećanju operativnih kapaciteta i dostizanju viših standarda OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Donirana materijalno-tehnička sredstva već su stavljena na raspolaganje Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, što će doprinijeti da pripadnici Oružanih snaga BiH, s manje rizika i još više rezultata, budu oslonac potrebnim u misijama traganja i spašavanja i učinkovitijem izvršenju ostalih zadataka OS BiH.

Nakon obraćanja potpisan je sporazum o primopredaji doniranih sredstava i uručena zahvalnica Ministarstva odbrane BiH ambasadorici Hohmann.