BiH
0

Ministarstvo odbrane i OS BiH bogatiji za devet novih inženjerijskih strojeva

Klix.ba
U kasarni Rajlovac jučer su Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine donirani vrijedni inžinjerijski strojevi koje je osigurala Narodna Republika Kina.

Domaćin ceremonije i potpisnik certifikata o primopredaji ispred Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine bila je ministrica Marina Pendeš. Izuzev ministrice Pendeš, ceremoniji su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane Emir Suljagić, zamjenik NZS OS BiH za operacije general bojnik Mirko Tepšić, te visoki dužnosnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U ime donatora, NR Kine, potpisnik cetrifikata o primopredaji bio je ambasador NR Kine u BiH Dong Chunfeng, a samoj ceremoniji su, pored njega prisustvovali i vojni izaslanik NR Kine brigadir Liu Xingjiang i pomoćnik vojnog izaslanika pukovnik Zang Zizhe.

Amabsador Dong Chunfeng je ukazao na značaj ove donacije OS BiH u cilju podizanja njihove sposobnosti i operativnosti, prvenstveno u pomoći civilnim strukturama u BiH. On je napomenuo da je prvi dio doniranih sredstava u inženjerijskim strojevima, koji je već nekoliko godina u funkciji i na terenu, imao veliki značaj u pomoći koje su OS BiH pružile nakon velikih poplava koje su pogodile BiH tokom prošle godine.

Ministrica odbrane Marina Pendeš je istaknula da je velika čast biti domaćin jedne ovakve ceremonije te je ukazala na značaj ove donacije u jačanju operativnosti i kapaciteta OS BiH. Također je naglasila i činjenicu da je prethodna donacija u inženjerijskim strojevima od strane NR Kine imala veliku ulogu u pružanju pomoći civilnim strukturama u prethodnim godinama, a posebno u angažiranju OS BiH tokom pružanja pomoći u spašavanju i otklanjanju posljedica velikih poplava u BiH u 2014. godini.

Ministrica Pendeš je istaknula da će se nastojati da se barem dva od devet doniranih inženjerijskih strojeva već danas upute na pružanje pomoći civilnim strukturama u BiH. Na kraju se ministrica još jednom zahvalila na ovoj vrijednoj donaciji koja predstavlja vrlo važan segment u nastojanju da OS BiH budu faktor sigurnosti kako u regiji tako i u svijetu.