Istanbul i Ankara
172

Ministarstvo odbrane BiH: Svi kadeti i oficiri koji se nalaze u Turskoj su zdravi

A. D.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo je informaciju koju je objavio portal Klix.ba o tome da se o tome da se trenutno na vojnim akademijama u Turskoj nalaze i kadeti iz BiH.
Kako ističu u toj zemlji se nalazi 72 kadeta iz BiH. Od toga, u Istanbulu 16 kadeta, a u Ankari 56 kadeta.

"Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine školuje kadete u 10 partnerskih zemalja. Sve odluke o statusu kadeta Oružanih snaga BiH u inostranstvu u potpunosti se donose usaglašeno sa našim partnerima i u najboljem interesu svih kadeta. Ministarstvo odbrane je u stalnoj komunikaciji sa Vojnim atešeom BiH u Turskoj, kao i sa Uredom vojnog atašea Turske u BiH, te sa predstavnicima kadeta u Turskoj i sa oficirima OS BiH koji se trenutno nalaze na školovanju u toj zemlji", rekli su u MO BIH.

Prema raspoloživim informacijama, kako ističu, svi kadeti i oficiri OS BiH su zdravi i nalaze se na lokacijama OS Turske, skupa sa svim drugim stranim studentima, koji pohađaju predmetne vojne akademije.

"MO BiH razumijeva opću zabrinutost za stanje uzrokovano pandemijom COVID-19, ali podsjećamo da sve zemlje partneri, gdje se školuju pripadnici OS BiH, poduzimaju optimalne mjere u cilju zaštite svih kadeta na vojnim akademijama", istaknuli su u MO BIH.