BiH
3

Ministarstvo odbrane BiH posvećeno promovisanju uloge žena u OS BiH

FENA
Zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i planove Marina Pendeš razgovarala je danas s Radhikom Coomaraswamy o aktivnostima Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH na ispunjavanju ciljeva i obaveza koji proističu iz Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Coomaraswamy je ovlaštena od Generalnog sekretara UN-a za razvoj Globalne studije o implementaciji Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a. Isti dokument je od istorijskog značaja koji zahtijeva učešće žena u procesima donošenja odluka, mirovnim pregovorima i procesima uključivanja gender perspektive u obuke za mirovne misije, zaštitu djevojčica i žena u vrijeme i nakon konfilikta i uključivanje gender perspektive u izvještavanje i rad mirovnih misija.

Tokom razgovora Pendeš je visoku delegaciju UN-a informirala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na implementaciji Rezolucije 1325 UN, pri čemu je istakla zadovoljstvo dosadašnjim učešćem predstavnika Ministarstva odbrane u izradi Akcionog plana za implementaciju ove Rezolucije. Napomenula je da je "Bosna i Hercegovina prva država u regionu koja je usvojila Akcioni plan za 2010.-2013. godinu, kao i da su predstavnici MOBiH učestvovali u izradi novog Akcionog plana za 2014.-2017. godinu.

Pendeš je posebno istakla značaj ostvarivanja ciljeva koji se odnose na povećano učešće žena na mjestima donošenja odluka u vojsci, policiji i mirovnim misijama, kao i na jačanju regionalne saradnje na planu integracije rodne perspektive.

U vezi s tim, ona je istakla da je Ministarstvo odbrane BiH dobilo prve trenere za rodnu jednakost, koji će u narednom periodu učestvovati u obuci pripadnika MO i OSBiH te uspostavljati i i širiti mrežu treneru za rodnu jednakost u MO i OSBiH.

Također, razgovaralo se i o prevenciji seksualnog nasilja u sukobima, učešću u projektu "Žene lideri u sektoru odbrane i sigurnosti“, kao i drugim pitanjima rodne jednakosti.

Coomaraswamy je pohvalila napore MO i OSBiH u ovoj oblasti i izrazila zadovoljstvo aktivnostima Ministarstva odbrane BiH na podizanju svijesti o značaju rodne ravnopravnosti u MO i OSBiH, kao i povećanom trendu interesa žena za prijem u profesionalnu vojnu službu u OSBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.