Zvanično obrazloženje
46

Ministarstvo odbrane BiH: Oružje koje se prebacuje u Hrvatsku je neupotrebljivo

FENA
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
U vezi s navodima premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića o "izvlačenju velike količine oružja" iz kasarne "Adil Bešić" u Bihaću, koji su izazvali uznemirenost dijela bh. javnosti, Ministarstvo odbrane BiH oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je pojasnilo kako to ministarstvo redovno izvršava obaveze prema zagrebačkoj firmi Scout, a na osnovu presude Suda Bosne i Hercegovine. 
"U skladu sa Sporazumom o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od 27. marta 2008. godine (Dobojski sporazum), te ugovora sa firmom 'SCOUT' d.o.o. Zagreb, koja su prijašnja entitetska ministarstva odbrane potpisala sa SCOUT-om, kao i presude Suda Bosne i Hercegovine iz 2018. godine, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je obavezno realizovati isporuku ugovorenih obaveza navedenoj firmi. U skladu s tim prije nekoliko dana iz kasarne "Adil Bešić" u Bihaću izvršena je predaja dva protivzračna topa Praga 30mm firmi SCOUT", saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Iz Ministarstva ističu da je "riječ o sredstvima koja su kategorisana kao viškovi, i kao takva su neupotrebljiva i neperspektivna za MO BiH".

"Također, ta vrsta vojnih sredstava predstavlja veliku opasnost za lokalnu zajednicu i šire te MO BiH poduzima sve dostupne mjere na njihovom rješavanju, kako bi povećali stepen sigurnosti za građane BiH, te dostigli propisane NATO standarde", poručuju iz Ministarstva odbrane BiH.

Dakle, kako navode iz Ministarstva, riječ je o realizaciji četiri ugovora koja su entitetska ministarstva odbrane sklopila sa SCOUT-om, a Ministarstvo odbrane BiH, po njihovom ukidanju, kao pravni nasljednik kontinuirano vrši njihovu realizaciju.

"S obzirom na to da se ugovorene stavke iz ugovora nalaze u nekoliko skladišta na više vojnih lokacija, to znači da se ne vrši isporuka samo sa jedne vojne lokacije i jednog entiteta, nego sa više vojnih lokacija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", navode iz Ministarstva odbrane BiH.