{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH pokrenuli kampanju za uništavanje viškova naoružanja

F
3.11.2014. u 12:55
0
26
Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH pokrenuli kampanju za uništavanje viškova naoružanja
0
Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH pokrenuli kampanju za uništavanje viškova naoružanja
Foto: Ilustracija
Sedmo zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES) bit će održano u petak, 7. novembra, u Bihaću, potvrđeno je Agenciji Fena u Ministarstvu odbrane BiH.
Strateški komitet je forum osnovan radi efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova NMiMES-a koji je pod kontrolom Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Kako je Agenciji Fena rečeno u resornom ministarstvu, Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH su u međuvremenu pokrenuli kampanju pod nazivom "Rješavanje viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava" koja se provodi pod sloganom “Sigurna zajednica je naša najveća zadaća”.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da je u skladu s utvrđenom strukturom u nadležnost Ministarstvu odbrane i OSBiH početkom 2006. godine dodijeljena i obaveza skladišenja, čuvanja i održavanja kompletnih količina NMiMES-a, koje su dotad bile u nadležnosti bivših entitetskih ministarstava odbrane, odnosno entitetskih vojski.

Ta obaveza podrazumjeva preuzimanje kontrole nad više od 38.000 tona raznih kalibara MiMES-a i cca. 100.000 komada naoružanja raznih kalibara.

Po preuzimanju nadležnosti nad NMiMES-om izvršena je detaljna analiza te je utvrđeno da se radi o sredstvima koja su prosječne starosti 25 i više godina, dok se za određene količine sredstava nisu mogli sa sigurnošću utvrditi uvjeti i kvalitet proizvodnje, a radi se uglavnom o sredstvima koja su proizvedena u bliskoj prošlosti u okolnostima tzv. "ratne proizvodnje".

Iz Ministarstva odbrane BiH naglašavju da je na temelju izvršene analize zaključeno da velika količina preuzetog NMiMES-a predstavlja visoki stepen rizika sa stanovišta sigurnosti po stanovništvo i imovinu BiH, pa čak i zemlje okruženja.

Istovremeno, navode da je usvajanjem materijalne formacije izvršena i analiza stvarnih potreba za NMiMES-om, te je utvrđeno da su stvarne potrebe OSBiH cca. 7.000 tona MiMES-a, a da sve ostale količine tih sredstava predstavljaju višak.

Isto je učinjeno i u pogledu naoružanja, te se u skladištima OS nalazi još cca. 40.000 komada naoružanja raznih kalibara koje su proglašene neperspektivnim, odnosno viškom za OSBiH.

Uvjeti skladištenja i čuvanja NMiMES-a u to vrijeme su bili na granici dozvoljenih standarda, pa su, uz zaključak da takvo stanje predstavlja potencijalnu opasnost te da u slučaju neželjenog incidenta može doći do narušavanja sigurnosne situacije, promptno pokrenute procedure rješavanja viškova NMiMES-a.

S obzirom na to da je, kako iz Ministarstva odbrane BiH ističu, sigurna zajednica njihova najveća zadaća, ekspertni timovi su u međuvremenu predložili tri načina (modela) za rješavanje viškova NMiMES-a i to prodajom, doniranjem i uništenjem.

Prije samih aktivnosti na terenu, pristupilo se izradi i usvajanju propisa i smjernica koje su definisale radnje i postupke, kako bi se osigurala legalnost i transparentnost poduzetih mjera i radnji, a u čemu posebna uloga pripada Strateškom komitetu za NMiMES, forumu koji je zvanično počeo djelovati polovinom jula 2013. godine kada je održano njegovo prvo zasjedanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: