BiH
0

Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH pokrenuli kampanju za uništavanje viškova naoružanja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sedmo zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva (NMiMES) bit će održano u petak, 7. novembra, u Bihaću, potvrđeno je Agenciji Fena u Ministarstvu odbrane BiH.

Strateški komitet je forum osnovan radi efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova NMiMES-a koji je pod kontrolom Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Kako je Agenciji Fena rečeno u resornom ministarstvu, Ministarstvo odbrane BiH i OSBiH su u međuvremenu pokrenuli kampanju pod nazivom "Rješavanje viškova naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava" koja se provodi pod sloganom “Sigurna zajednica je naša najveća zadaća”.

Iz ovog ministarstva podsjećaju da je u skladu s utvrđenom strukturom u nadležnost Ministarstvu odbrane i OSBiH početkom 2006. godine dodijeljena i obaveza skladišenja, čuvanja i održavanja kompletnih količina NMiMES-a, koje su dotad bile u nadležnosti bivših entitetskih ministarstava odbrane, odnosno entitetskih vojski.

Ta obaveza podrazumjeva preuzimanje kontrole nad više od 38.000 tona raznih kalibara MiMES-a i cca. 100.000 komada naoružanja raznih kalibara.

Po preuzimanju nadležnosti nad NMiMES-om izvršena je detaljna analiza te je utvrđeno da se radi o sredstvima koja su prosječne starosti 25 i više godina, dok se za određene količine sredstava nisu mogli sa sigurnošću utvrditi uvjeti i kvalitet proizvodnje, a radi se uglavnom o sredstvima koja su proizvedena u bliskoj prošlosti u okolnostima tzv. "ratne proizvodnje".

Iz Ministarstva odbrane BiH naglašavju da je na temelju izvršene analize zaključeno da velika količina preuzetog NMiMES-a predstavlja visoki stepen rizika sa stanovišta sigurnosti po stanovništvo i imovinu BiH, pa čak i zemlje okruženja.

Istovremeno, navode da je usvajanjem materijalne formacije izvršena i analiza stvarnih potreba za NMiMES-om, te je utvrđeno da su stvarne potrebe OSBiH cca. 7.000 tona MiMES-a, a da sve ostale količine tih sredstava predstavljaju višak.

Isto je učinjeno i u pogledu naoružanja, te se u skladištima OS nalazi još cca. 40.000 komada naoružanja raznih kalibara koje su proglašene neperspektivnim, odnosno viškom za OSBiH.

Uvjeti skladištenja i čuvanja NMiMES-a u to vrijeme su bili na granici dozvoljenih standarda, pa su, uz zaključak da takvo stanje predstavlja potencijalnu opasnost te da u slučaju neželjenog incidenta može doći do narušavanja sigurnosne situacije, promptno pokrenute procedure rješavanja viškova NMiMES-a.

S obzirom na to da je, kako iz Ministarstva odbrane BiH ističu, sigurna zajednica njihova najveća zadaća, ekspertni timovi su u međuvremenu predložili tri načina (modela) za rješavanje viškova NMiMES-a i to prodajom, doniranjem i uništenjem.

Prije samih aktivnosti na terenu, pristupilo se izradi i usvajanju propisa i smjernica koje su definisale radnje i postupke, kako bi se osigurala legalnost i transparentnost poduzetih mjera i radnji, a u čemu posebna uloga pripada Strateškom komitetu za NMiMES, forumu koji je zvanično počeo djelovati polovinom jula 2013. godine kada je održano njegovo prvo zasjedanje.