BiH
2

Ministarstvo obrazovanja FBiH traži hitno izjašnjavanje o mjerama za suzbijanje vršnjačkog nasilja

Klix.ba
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo je sva kantonalna ministarstva obrazovanja da se žurno izjasne o mjerama i aktivnostima koje poduzimaju kako bi se spriječio i suzbio svaki oblik vršnjačkog nasilja i zlostavljanja.

"U vezi s ovim ozbiljnim problemom među djecom i mladima, za srijedu, 13. januara. zakazana je i posebna, tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine, te pozivamo sve ministre da zajedničkim radom i koordiniranim aktivnostima potaknemo nastavak rada na suzbijanju vršnjačkog nasilja te unaprijedimo postojeće aktivnosti koje se poduzimaju u kantonima", saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ističu da u vezi s posljednjim tragičnim događajem u Kantonu Sarajevo, koji je nažalost uzeo jedan dječaki život, te teško pogodio svakog čovjeka u ovoj zemlji, očekuju od svih mjerodavnih institucija da što hitnije rasvijetle sve okolnosti ovog slučaja.

"Obrazovno-odgojni sistem je vrlo važan u spriječavanju i otkrivanju svakog oblika zlostavljanja djece, pa tako i vršnjačkog, kao i u pružanju podrške djetetu i porodici, a škole su dužne reagirati na svaku pojavu nasilja, bez obzira na to koje je vrste i zašto se pojavljuje. Ovo je, upravo, način i kako možemo smanjiti, pa u konačnici i suzbiti, zlostavljanje te osigurati sigurno i poticajno okruženje u školama te da djecu odgajamo u ozračju međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti", stoji u saopćenju.

Federalno ministarstvo je pozvalo sva nadležna kantonalna ministarstva da se dodatno angažuju i poduzmu pojačane mjere inspekcijskog i drugih oblika nadzora u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, kako javnim tako i privatnim, te da u narednom periodu intenziviraju provođenje programa prevencije vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije.

"Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izražava punu spremnost da, u skladu sa svojom koordinirajućom ulogom, pruži podršku kantonima u poduzimanju neophodnih aktivnosti, a prije svega u programima dodatne edukacije nastavnog osoblja i menadžmenta škola kako bi, u saradnji sa roditeljima, mogli prepoznati probleme i sve promjene u ponašanju djece", saopćeno je iz Ministarstva.

Na kraju su dodali da je posebno važno da svi zajedno radimo na smanjenju i suzbijanju nasilja u školama, svako iz svog ugla i svoje uloge kao i da odlučno reagiramo na ovaj problem te poučimo i odgojimo djecu da bolje poštuju jedni druge i da se svi osjećaju vrijednima i važnima.