{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstvo naložilo posebnu provjeru mesa iz Makedonije

S
5.8.2010. u 21:00
0
7
Ministarstvo naložilo posebnu provjeru mesa iz Makedonije
0
Ministarstvo naložilo posebnu provjeru mesa iz Makedonije
Foto: Ilustracija
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je od Uprave za indirektno oporezivanje BiH da pojača kontrole mesa i mesnih prerađevina koji dolaze iz Makedonije, zbog sumnje da uvezena roba ima sumnjivo porijeklo, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".
Hajrudin Podbičanin, pomoćnik ministra u Sektoru za carinsku politiku i tarife, rekao je da su oni u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH došli do više podataka koji ukazuju da postoji sumnja u ispravnost dokaza o porijeklu pošiljki proizvoda životinjskog porijekla iz Makedonije.

"Analizom trgovinske razmjene između BiH i Makedonije utvrdili smo da je došlo do nelogičnog rasta uvoza proizvoda carinskih oznaka 1601 i 1602, odnosno mesa i prerađevina od mesa, pa je 2008. godine uvezeno 265 tona, a 2009. godine 1.200 tona, sa tendencijom rasta u ovoj godini", precizirao je Podbičanin.

On je naveo da su nakon toga zatražili od Carinske uprave Makedonije da komisiji iz BiH omoguće da utvrdi porijeklo navedenih proizvoda, kako bi se otklonile sve nedoumice kod ovih proizvoda.

"Mi smo namjeravali da to riješimo u obostranom interesu, međutim Makedonija je to odbila. Nakon takvog njihovog stava mi smatramo da UIO BiH treba da provjerava sve slučajeve uvoza robe sa navedenim carinskim oznakama iz Makedonije tako što će provjeravati dokaze o porijeklu, uz obavezu polaganja bankovne garancije za pokriće eventualnog carinskog duga u punom iznosu", precizirao je Podbičanin.

Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača u Privrednoj komori RS, rekao je da su mesoprerađivači tražili da se ovaj slučaj ispita jer meso i proizvodi od mesa uvezeni iz Makedonije čine oko 80 odsto tržišta BiH.

"S obzirom na to da njihovi prerađivači lako dolaze do EUR1 obrasca, koji dokazuje da su meso i prerađevine porijeklom iz Makedonije, a mi znamo da nije tako jer oni ne mogu toliko da proizvedu već uvoze iz Argentine, Brazila i slično i pakuju kao svoje, pa kod nas uvoze, tražili smo da država ovo ispita", rekao je Vasić.

On je istakao da su ovim bar uspjeli da zaustave veliki uvoz iz Makedonije, ako se već ne može iz drugih zemalja.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, rekao je da se navedene kontrole provode svakog dana i prilikom kontrola svih pošiljki na granicama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: