{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istražuje se izvoz žita u Tursku

S
9.5.2010. u 20:19
0
15
Istražuje se izvoz žita u Tursku
0
Istražuje se izvoz žita u Tursku
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokrenula je opsežnu istragu zbog nelegalnog izvoza pšenice i kukuruza u Tursku, saznaju "Nezavisne novine".
U UIO nisu ni potvrdili ni demantovali ove navode ističući da još rade provjere koje će pokazati kako je iz BiH izvezeno više od 13.500 tona pšenice i više od 10.000 tona kukuruza, vrijednosti blizu 7,5 miliona KM.

Izvor "Nezavisnih" iz UIO pojasnio je da je u BiH uvezena jeftinija pšenica iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, pa da su pojedini izvoznici fiktivno prikupljali otkupne blokove od seljaka u BiH na kojima se pšenica prikazuje kao domaći proizvod.

"Na osnovu tih otkupnih blokova može da se dobije obrazac EUR 1 kao dokaz o porijeklu robe iz BiH i, zbog ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, roba koja ima domaće porijeklo može biti izvezena u Tursku bez plaćanja uvoznih dažbina", pojasnio je ovaj izvor ne precizirajući o kojim firmama se radi, jer provjere još traju.

Ovaj izvor naglašava da je malo nelogično da, kada se u BiH smanjuju zasadi pšenice i kukuruza, izvoz ovih žitarica drastično raste.

Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS, kaže da je ovom ministarstvu odmah bilo sumnjivo da je od domaćih poljoprivrednih proizvođača otkupljeno preko 40.000 tona pšenice.

"Nakon obrade podataka i poređenjem sa registrom gazdinstava došlo se do količine od 21.314 tona pšenice koja je proizvedena, a za ostalih dvadesetak tona slijede provjere, jer dokumentacija nije potpuna", rekao Kecman.

Prethodnih godina, kada BiH sa Turskom nije imala Sporazuma o neplaćanju poreskih dažbina, iz BiH nije izvezen nijedan kilogram pšenice, da bi poslije potpisivanja tog sporazuma u 2009. godini od 17.700 tona u Tursku bilo izvezeno 13.400 tona, ukupne vrijednosti blizu četiri miliona KM. Gotovo ista situacija je i sa kukuruzom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: