Kanton Sarajevo
21

Ministarstvo: Mi nismo učestvovali u prijedlogu novčane naknade za "reputacijski rizik"

B. R.
Resorna ministrica Naida Hota Muminović (Foto: T. S./Klix.ba)
Resorna ministrica Naida Hota Muminović (Foto: T. S./Klix.ba)
U Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo komentirali su slučaj dvoje djece s poteškoćama u razvoju kojima nije omogućeno ono što je tražila njihova samohrana majka, a to je pohađanje predškolskog obrazovanja.
Potvrdili su da je majka u školskoj godini 2022/2023. preko sistema EMIS upisala djecu u privatni vrtić te da se nakon toga obratila Ministarstvu zahtjevom za osiguranje asistenata za djecu. Poručili su joj da ne mogu osigurati asistenta u privatnom vrtiću.

"Majka je informisana da Ministarstvo nema zakonsku mogućnost finansiranja radnika u privatnim ustanovama, čiji osnivač nije Kanton Sarajevo", naglasili su.

Međutim, podsjećamo da je advokatica majke Sabina Hota Ćatović ranije izjavila za Klix.ba da je Ministarstvo zapravo zakonski dužno da osigura asistenta, bez obzira da li riječ o javnom ili privatnom vrtiću.

U Ministarstvu tvrde da su majci ponudili mogućnost upisa u vrtić javne ustanove "Djeca Sarajeva", a kako bi se mogao angažovati asistent. Također tvrde da je odbila tu mogućnost te da je insistirala da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje u ranije izabranom, privatnom vrtiću. Uvjeravaju da u ovom slučaju nisu postupali drugačije u odnosu na ostalu djecu s poteškoćama u razvoju.

Advokatica Hota Ćatović je istakla da je majka prvobitno pokušala upisati djecu u javni vrtić u blizini mjesta njihovog prebivališta, zbog toga što jedno dijete povraća usljed duže vožnje. Ukazala je da je nakon neuspješnog pokušaja upisa u obližnji javni vrtić, bila primorana na upis u privatni vrtić koji je kantonalnom sistemu EMIS.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje su poručili da nisu učestvovali u prijedlogu novčane naknade za "reputacijski rizik". Napominjemo da je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo od Općinskog suda u Sarajevu tražilo garanciju od 5.000 KM za "štetu koja bi mogla nastati" Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo ako djeca budu upisana u javni vrtić.