Reakcija
29

Ministarstvo: Apsolutna je neistina je da je Jusko nabavio najskuplji model Škode Superb

Piše: Er. M.
Ismir Jusko
Ismir Jusko
Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH oglasilo se u povodu teksta Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN) o kupovini vozila za Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

"Apsolutna je neistina da se radi o najskupljem modelu Škode Superb, što je lako provjerljivo kod ovlaštenih autokuća, jer najskuplje vozilo Škoda Superb košta više od 100 hiljada KM", stoji u saopćenju.

Oni navode da se u tekstu tendenciozno i zlonamjerno citiraju opisi proizvođača vozila, a ne zahtjevi Ministarstva po pitanju nabave vozila.

"Ministarstvo nije tražilo bilo kakav potpis, pa tako ni dizajnerski, što se može utvrditi uvidom u javno dostupnu tendersku dokumentaciju", navode iz ovog ministarstva.

Dodaju da, ukoliko se već željelo istraživati i objektivno informirati javnost, letimičnim uvidom u web stranice ovlaštenih autokuća moglo se saznati da su svi modeli Škode Superb iznad opreme Style (najniža cijena 67.570 KM) modeli L&K, odnosno sa "dizajnerskim potpisom".

"Osnovni zahtjev ministra Ismira Juska bila je ušteda prilikom nabave ovog i svih drugih vozila, što je bez ikakve sumnje ovom nabavom i napravljeno, s obzirom da je nabavljeno vozilo 20 hiljada maraka jeftinije od vozila na koje imaju pravo svi ministri u Vijeću ministara BiH, uključujući i ministra Juska", ističu iz Ministarstva.

Dalje se navodi da je ovo vozilo nabavljeno deset godina od nabavke prethodnog vozila Audi A6, u vrijeme mandata ministra Bože Ljubića, koje je u to vrijeme koštalo više od 100 hiljada maraka.

"Također, nabavka ovog vozila dijelom je finansirana iz sredstava prodaje starih vozila Ministarstva, nabavljenih 2007. godine i prije. Činjenica uštede budžetskih sredstava u tekstu se ciljano tendenciozno i zlonamjerno predstavlja u sasvim drugom svjetlu, u očitoj namjeri diskreditacije ministra Ismira Juska. Dodatno, podsjećamo javnost da ministar Jusko od svog imenovanja na poziciju ministra, iako ima utvrđeno zakonsko pravo, nema vozača, čime je i po tom osnovu napravljena ušteda budžetu institucija BiH koja se već danas mjeri u desetinama hiljada maraka", stoji u saopćenju.

Ističu da je u više navrata ministar Jusko službene poslove obavljao svojim privatnim vozilom sa kojim sve vrijeme od stupanja na dužnost ministra dolazi na posao.

Zaključuju da nabavka vozila 20 hiljada jeftinijeg od zakonskog limita nikako ne spada u kategoriju "skanadalozno" niti je korektno da se primjer domaćinskog i štedljivog odnosa ministra Ismira Juska prema budžetu BiH zlonamjerno i tendenziozno iskrivljuje i predstavlja kao nepostojeća rastrošnost.