{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarstva i državne kompanije tražili saglasnost za zapošljavanje, Vlada FBiH odbila

28.8.2015. u 15:47
19
62
Ministarstva i državne kompanije tražili saglasnost za zapošljavanje, Vlada FBiH odbila
19
Ministarstva i državne kompanije tražili saglasnost za zapošljavanje, Vlada FBiH odbila
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka o produženju moratorija na zapošljavanje državnih službenika i namještenika, kao i moratorija na zapošljavanje u kompanijama u kojima je većinski vlasnik FBiH.
Na pomenutoj sjednici, prema utvrđenom dnevnom redu, nalazili su se i zahtjevi nekoliko državnih kompanija i ministarstava za zapošljavanje određenog broja kadrova.

Odobrenje za zapošljavanje tražili su iz JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog zavoda za statistiku i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

No, Vlada FBiH jučer je usvojila odluku kojim se produžava moratorij na zapošljavanje te su, kako je potvrđeno za Klix.ba, odbijeni svi zahtjevi za zapošljavanje u državnim kompanijama i ministarstvima.

Vlada FBiH je još na drugoj sjednici, koja je održana 9. aprila, zaključak kojim zadužuje institucije Federacije BiH koje je ona osnovala, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, te javna preduzeća i druga privredna društava s većinskim učešćem državnog kapitala da odmah obustave konkursne procedure prijema zaposlenika.

Međutim, prema podacima koje je prikupila Porezna uprava Federacije BiH, a na zahtjev same vlade, jasno je da je zapošljavanje nastavljeno.

Kada je riječ o federalnim organima, organizacijama i institucijama, od 2. aprila do 25. maja 2015. godine prijavljeno je 28 osoba, a u institucijama, javnim preduzećima i drugim privrednim društvima s većinskim učešćem državnog kapitala je od 9. aprila do 25. maja 2015. godine prijavljeno 226 osoba.

Nije poznato da li je zapošljavanje nastavljeno i nakon juna ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: