BiH
120

Iako je Vlada FBiH zabranila, 254 radnika zaposlena u državnim institucijama i preduzećima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Vlada Federacije BiH još na drugoj sjednici donijela odluku da se obustavi zapošljavanje u institucijama FBiH i javnim preduzećima, podaci pokazuju da odluka nije ispoštovana.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Naime, na drugoj sjednici, koja je održana 9. aprila, Vlada FBiH je donijela zaključak kojim zadužuje institucije Federacije BiH koje je ona osnovala, a koje vrše javne ovlasti i imaju svojstvo pravne osobe, te javna preduzeća i druga privredna društava s većinskim učešćem državnog kapitala da odmah obustave konkursne procedure prijema zaposlenika.

Međutim, za dva mjeseca postojanja ove Vlade čini se da nije mali broj onih koji ne poštuju ovu odluku. Naime, prema podacima koje je prikupila Porezna uprava Federacije BiH, a na zahtjev same vlade, jasno je da je zapošljavanje nastavljeno.

Kada je riječ o federalnim organima, organizacijama i institucijama, od 2. aprila do 25. maja 2015. godine prijavljeno je 28 osoba, a u institucijama, javnim preduzećima i drugim privrednim društvima s većinskim učešćem državnog kapitala je od 9. aprila do 25. maja 2015. godine prijavljeno 226 osoba.