Konferencija UN o promjeni klime
0

Ministar Zirojević u Durbanu govori o poplavama i suši u BiH

SRNA
Mladen Zirojević
Mladen Zirojević
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević će na Konferenciji UN o promjeni klime, od danas do 9. decembra u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, posebnu pažnju posvetiti velikim poplavama koje su prošle godine zahvatile BiH i ovogodišnjim ozbiljnim problemima izazvanim nedostatkom vode i dugim sušnim periodima.

On će potvrditi namjere BiH da radi na uspostavljanju svih potrebnih ekonomskih, tehničko-tehnoloških, kadrovskih i institucionalnih elemenata, kako bi bila spremna da u trenutku stupanja u članstvo EU sa sigurnošću preuzme kvantifikovane obaveze smanjenja emisija gasova s efektom staklene bašte (GHG).

Zirojević će učesnicima konferencije u Durbanu prenijeti da će BiH, u skladu sa Prvim nacionalnim izvještajem o promjeni klime prema Okvirnoj konvenciji UN o promjeni klime i podrškom Kopenhagenškom sporazumu, značajno ograničiti rast emisija GHG u odnosu na one koje bi nastajale bez odgovarajućih mjera.

On će učestvovati i u raspravi o uspostavljanju Zelenog klimatskog fonda, za koji je BiH posebno zainteresovana, zbog čega će nastojati da ostvari što je moguće bolju poziciju.

"S obzirom na strateško opredjeljenje ka pridruživanju EU, BiH se pridružuje, praktično, svim podnescima EU koji izražavaju stavove država njenih članica", napominje se u saopštenju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Cilj konferencije u Durbanu, koja se održava od 28. novembra do 9. decembra, jeste dogovor o konkretnim procedurama, pravilima i vremenskom okviru za usvajanje međunarodnog pravno-obavezujućeg dogovora za period poslije 31. decembra 2012. godine, kada ističe rok za ispunjavanje obaveza proisteklih iz Kjoto protokola.

Zirojević će na ovom skupu, u dijelu konferencije na ministarskom nivou u čijem radu on učestvuje, ukazati i na položaj BiH u okviru pregovaračkog procesa, s obzirom da BiH pripada zemljama koje nemaju kvantifikovane obaveze smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u okviru Kjoto protokola, već samo opšte obaveze koje proističu iz Okvirne konvencije UN o promjeni klime.
Sve države članice EU imaju kvantifikovanu obavezu smanjenja emisija GHG.

EU je iznijela očekivanja da će sve države, a posebno kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u Uniju, preuzeti obavezu smanjenja/ograničenja emisija GHG za period poslije 2012. godine.

Rad Konferencije odvijaće se kroz plenarne sjednice, sastanke kontakt grupa, neformalnih grupa i ad hok radnih grupa.