|

Ministar Vjekoslav Mandić: Testova ima savršeno dovoljno, pučanstvo se ne treba sekirati

Ministar Vjekoslav Mandić: Testova ima savršeno dovoljno, pučanstvo se ne treba sekirati
198
Er. M.
23.3.2020. u 12:24
139
komentara
198

dijeljenja
Ministar Vjekoslav Mandić: Testova ima savršeno dovoljno, pučanstvo se ne treba sekirati Foto: E. H./Klix.ba
Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine poručili su danas kako testova na koronavirus ima dovoljno i da građani ne treba da brinu.
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je da je Vlada FBiH u stalnom zasjedanju i da će tako biti sve dok traje stanje nesreće. Kako kaže, Vlada FBiH je donijela odluku da BH Telecom podijeli milon KM i to za pet bolnica za nabavku respiratora i druge medicinske pomoći.

"Pozivam na disciplinu", rekao je Novalić.

Zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH Jelka Milićević rekla je da je Krizni štab FBiH izdao zapovijedi o uspostavi krznih štabova na nižim nivoima, da je donio 30 zapovijedi i sada je na snazi 29 zapovijedi. Kako kaže, jučer je bila sjednica o uspostavi kriznih štabova u kantonima i zadovoljni su rezultatom.

"Sistem funkcioniše na vrijeme. Ovo je vrijeme kada moramo shvatiti da moramo zajedno raditi", rekla je Milićević dodajući da je federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić najodogovorniji i da mu nije lako.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je da su poduzeli brojne aktivnosti koje se odnose na stavljanje osoba pod nadzor. Kako kaže, u FBiH su testirana 342 pacijenta, 36 je pozitivno, a od sinoć i još jedna osoba iz Goražda.

"Radi se o majci već oboljelog pacijenta, a slučaj je vezan za Konjic. Testova imamo savršeno dovoljno. Ne trebamo se uznemiravati zbog toga. Test može biti i lažno negativan, zato treba testrati ljude za koje epidemiolog odluči da se trebaju testirati", kazao je Mandić.

Što se tiče kopiranja respiratora, Novalić je rekao da se mora napraviti respirator koji vrši funkciju i da je greškom izjavio kako će respirator biti kopiran, jer to nije dozvoljeno. Najavio je i radikalni rebalans budžeta ističući da je drugi dio pitanja šta se mora preusmjeriti na borbu protiv koronavirusa. Pomoć, kako kaže, nude mnoge države od Kine, Turske, Kuvajta, Katara i tako dalje.

Ministar Mandić još jednom je istakao da testova ima dovoljno i da se "pučanstvo ne treba sekirati" te da o testiranju treba odlučivati medicinska struka.
Prijavi grešku


Komentari (139)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...