BiH
63

Ministar vanjskih poslova Holandije u Potočarima: Stojimo postiđeni pred vama

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders istakao je u svom obraćanju kako je genocid koji je počinjen u Srebrenici najmračniji dio zajedničke evropske historije.

"Danas ovdje stojimo u Potočarima, postiđeni pred vama, pred ženama, majkama, prijateljima kako bismo odali najdublju počast najmilijima koje ste izgubili. Međunarodna zajednica nije pružila odgovarajuću zaštitu ljudima u tzv. sigurnim zonama, uključujući Srebrenicu. Kao dio te zajednice, holandska vlada dijeli političku odgovornost za situaciju u kojoj se to desilo i upravo zato 2002. godine vlada naše zemlje je dala ostavku. Naše duboko uvjerenje je da pravda mora biti zadovoljena i da zločinci izađu na suđenje i da ih se osudi. Mi duboko suosjećamo s ljudima Srebrenice. Nikada više tragedija poput ove se nigdje ne smije dogoditi", rekao je Koenders.

Istakao je kako događanja u Srebrenici u 1995. godini još izazivaju rasprave i ovdje i u Holandiji, ali da niko ne može vratiti ono što se dogodilo, te da je on tu da kaže kako narod Holandije žali sa porodicama žrtava. Potom je citirao stihove pjesme "Drina" od bh. pjesnika Nedima Imokatića

"Rijeka, sada im pokaži, pokaži im kako te je neko zatrovao, pokaži neka se vidi do Crnoga mora. Doći će vrijeme kada će ljudi osjećati stid za ono što se desilo'. Mi vas ne možemo osloboditi vaše tuge, ali možemo i hoćemo vam pomoći da nađete i identificirate svoje ljude, očeve, sinove...", rekao je ministar vanjskih poslova Holandije.