Livanjski kanton
0

Ministar uputio preporuke zbog ekstremnih vrućina

FENA
Livno
Livno
Zbog izuzetno visokih temperatura koje su u posljednjih nekoliko dana zahvatile i Livanjski kanton ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi tog kantona Darko Horvat uputio je preporuke jer izloženost ekstremnim vrućinama može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, pogotovo za djecu, starije i hronične bolesnike.

Ministar Horvat preporučuje povećanje unosa tekućine u organizam bez obzira na stepen aktivnosti, te da se ne uzimaju tekućine koje sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer će to samo povećati gubitak tekućine iz organizma.

Novorođenčad i malu djecu (do 4 godine) ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine, nikako ne ostavljajte djecu u automobilima na parkingu, čak ni na kraće vrijeme.

Obratite pažnju na osobe starije od 65 godina, osobito hronične bolesnike (srčane bolesnike i osobe s povišenim krvnim pritiskom), navodi se u preporukama.

Ministar Horvat navodi i to kako boravak u jako klimatiziranim prostorima treba svesti na minimum, te da se izbjegavaju kretanja u doba dana kada su temperature najviše.