Kako se zaštititi na 30+
0

Nosite laganu odjeću, manje se krećite i jedite proteine

FENA
U cilju zaštite zdravlja od posljedica izazvanih visokim temperaturama, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH preporučuje stanovništvu da ograniči kretanje i vožnju od 11 do 17 sati jer su tad temperature najviše.

U saopćenju Zavoda navodi se da se to naročito odnosi na rizičnu grupu stanovništva u koju spadaju hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe s visokim pritiskom itd), starije osobe, djeca i trudnice.

Prostorije u kojima se boravi važno je dobro prozračiti u toku noći ili rano ujutro, a preko dana prozore zatvoriti i navući roletne.

U periodu vrućina stručnjaci savjetuju laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima. To je naročito važno za djecu.

Odrasle osobe i djeca treba da zaštite oči naočalama koje imaju zaštitu od ultravioletnih zraka.

Dobro oprati voće i povrće

Ne preporučuje se tijesna obuća niti visoke potpetice. Korisno je, u toku dana, češće piti manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a smanjiti unos gaziranih pića. Velike količine tečnosti uzete odjednom opterećuju srce i bubrege i otežavaju varenje hrane.

Hronični bolesnici trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom o količini tečnosti koju treba da unesu.

U ishrani upotrebljavati veće količine voća i povrća, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli. Pri visokim temperaturama preporučuje se ishrana sa nešto povećanim sadržajem bjelančevina (riba, piletina, nemasno meso, mlijeko i mliječni proizvod), jer se time smanjuje potrošnja ugljenih hidrata, te zamaranje i iscrpljenost.

Voće i povrće treba dobro oprati prije upotrebe, a dinje, lubenice i drugo kvarljivo voće držati u hladnom prostoru. Mlijeko, mliječne proizvode, meso i jaja obavezno držati u frižideru i kupovati samo na mjestima gdje su te namirnice sigurno uskladištene.

U preporukama je i ograničenje konzumiranje kremova, kolača s kremom, majoneze, salame i drugih lako kvarljivih namirnica, a posebnu pažnju treba obratiti na ličnu higijenu.

Izbjegavati kupanje u rijekama

Iz Zavoda savjetuju izbjegavanje kupanja u rijekama, koje zbog nižeg vodostaja imaju veću količinu organskih materija u raspadanju, a prednost dati gradskim bazenima u kojima se voda redovno kontrolira i dezinficira.

Izloženost UV zracima, koji izazivaju opekotine i oštećenje kože, najveća je od 11 do 15 sati, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje tih zraka za 50 posto.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima (na obali mora, rijeka ili jezera) obavezno je, naročito za djecu, koristiti kreme s najvećim zaštitnim faktorom (25 i 30), a i prilikom boravka u vodi treba koristiti zaštitne kreme.

Važno je sunčati se postepeno (prvi dan 30 minuta, postepeno produžavati vrijeme), izbjegavati sunčanje od 11 do 15 sati i češće uzimati manje količine tečnosti.

U klimatiziranim prostorijama (naročito u automobilima sa ugrađenim klima uređajem), voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature zraka jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U slučaju konstantne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja obratiti se za pomoć u najbližu ambulantu, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.