{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nosite laganu odjeću, manje se krećite i jedite proteine

F
13.7.2011. u 11:05
0
21
Nosite laganu odjeću, manje se krećite i jedite proteine
0
Nosite laganu odjeću, manje se krećite i jedite proteine
U cilju zaštite zdravlja od posljedica izazvanih visokim temperaturama, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH preporučuje stanovništvu da ograniči kretanje i vožnju od 11 do 17 sati jer su tad temperature najviše.
U saopćenju Zavoda navodi se da se to naročito odnosi na rizičnu grupu stanovništva u koju spadaju hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe s visokim pritiskom itd), starije osobe, djeca i trudnice.

Prostorije u kojima se boravi važno je dobro prozračiti u toku noći ili rano ujutro, a preko dana prozore zatvoriti i navući roletne.

U periodu vrućina stručnjaci savjetuju laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima. To je naročito važno za djecu.

Odrasle osobe i djeca treba da zaštite oči naočalama koje imaju zaštitu od ultravioletnih zraka.

Dobro oprati voće i povrće

Ne preporučuje se tijesna obuća niti visoke potpetice. Korisno je, u toku dana, češće piti manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a smanjiti unos gaziranih pića. Velike količine tečnosti uzete odjednom opterećuju srce i bubrege i otežavaju varenje hrane.

Hronični bolesnici trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom o količini tečnosti koju treba da unesu.

U ishrani upotrebljavati veće količine voća i povrća, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli. Pri visokim temperaturama preporučuje se ishrana sa nešto povećanim sadržajem bjelančevina (riba, piletina, nemasno meso, mlijeko i mliječni proizvod), jer se time smanjuje potrošnja ugljenih hidrata, te zamaranje i iscrpljenost.

Voće i povrće treba dobro oprati prije upotrebe, a dinje, lubenice i drugo kvarljivo voće držati u hladnom prostoru. Mlijeko, mliječne proizvode, meso i jaja obavezno držati u frižideru i kupovati samo na mjestima gdje su te namirnice sigurno uskladištene.

U preporukama je i ograničenje konzumiranje kremova, kolača s kremom, majoneze, salame i drugih lako kvarljivih namirnica, a posebnu pažnju treba obratiti na ličnu higijenu.

Izbjegavati kupanje u rijekama

Iz Zavoda savjetuju izbjegavanje kupanja u rijekama, koje zbog nižeg vodostaja imaju veću količinu organskih materija u raspadanju, a prednost dati gradskim bazenima u kojima se voda redovno kontrolira i dezinficira.

Izloženost UV zracima, koji izazivaju opekotine i oštećenje kože, najveća je od 11 do 15 sati, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje tih zraka za 50 posto.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima (na obali mora, rijeka ili jezera) obavezno je, naročito za djecu, koristiti kreme s najvećim zaštitnim faktorom (25 i 30), a i prilikom boravka u vodi treba koristiti zaštitne kreme.

Važno je sunčati se postepeno (prvi dan 30 minuta, postepeno produžavati vrijeme), izbjegavati sunčanje od 11 do 15 sati i češće uzimati manje količine tečnosti.

U klimatiziranim prostorijama (naročito u automobilima sa ugrađenim klima uređajem), voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature zraka jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U slučaju konstantne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja obratiti se za pomoć u najbližu ambulantu, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: