Nakon nesreće
137

Ministar Šteta: Tramvajska pruga je katastrofalna, 40 godina nije bilo rekonstrukcije

I. P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nakon što je jutros u sarajevskom naselju Dolac Malta tramvaj iskočio iz šina, prilikom čega je jedna osoba povrijeđena, na mjesto nesreće došao je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

U izjavi koju je Šteta dao za portal Klix.ba istakao je da je sreća u nesreći što nema teže povrijeđenih i što je samo jedan momak zadobio lakše tjelesne povrede.

"Pruga je u katastrofalnom stanju, vozila su stara i svi to vidimo", rekao je Šteta podsjetivši da je u toku izrada projekta za rekonstrukciju tramvajskih šina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba

Kako kaže, projekt je u završnoj fazi, a nova pruga bi se trebala postavljati nakon zime.

"Mi smo u završnoj fazi okončanja glavnog projekta rekonstrukcije pruge u dužini od 26 kilometara od Ilidže do Marijin-Dvora. Projekt bi trebao biti gotov za 10 dana. U julu je planirana interna i eksterna revizija, što znači da bismo u augustu mogli raspisati tender. Prvog proljetnog dana 2020. očekujem da krenemo u zamjenu pruge koja 40 godina nije doživjela rekonstrukciju. Ovo što se sada radi su sitne sanacije koje, svjedoci smo, nisu dovoljne", rekao je Šteta.

Rekonstrukcija tramvajskih šina planirana je u šest faza po dionicama, a iz ministarstva obećavaju kako će u tom periodu biti pojačan autobuski i trolejbuski saobraćaj kako bi građani što manje osjetili posljedice rekonstrukcije.

On je podsjetio kako se paralelno s tim ide i u nabavku novih tramvaja, a krajem godine se očekuje raspisivanje tendera za njihovu kupovinu. Također, do kraja godine očekuje se 20 novih trolejbusa.