Podržava sindikat
26

Ministar obrazovanja Žuga traži od Vlade BPK Goražde da se izjasni o Instrukciji

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar obrazovanja u Vladi BPK Goražde Damir Žuga smatra da je krajnje vrijeme da kantonalna vlada usvoji Instrukciju o platnim razredima i koeficijentima uposlenih u srednjem obrazovanju u ovom kantonu kako ne bi došlo do generalnog štrajka koji bi doveo do teške situacije.

Nakon što je Sindikat srednjeg obrazovanja najavio mogućnost organizovanja generalnog štrajka Žuga je apelovao na nastavak dijaloga, te kazao kako mu nisu jasni razlozi zbog kojih vlada odgađa usvajanje Instrukcije.

"Ja ću i dalje insistirati da se vlada izjasni o tome, oni smatraju da mi možda ne bi trebali to raditi jer smo u tehničkom mandatu i da ne trebamo stvarati nove obaveze, međutim mi ne možemo čekati na imenovanje nove vlade. Šta ako ona ne bude do februara naredne godine? Šta ako se desi štrajk? Šta ćemo sa nastavnim procesom? Mogu razumjeti da se plaše da će to pokrenuti i druge u lancu, ali mi već imamo određena povećanja, kao npr. u zdravstvu od 16 posto. Ako pratimo situaciju u drugim kantonima, evo u Zeničko-dobojskom kantonu je došlo do povećanja od 25 posto. Ko nije spreman da obezbjedi te finansije ne treba se ni fatati izvršne vlasti", izjavio je Žuga.

On podsjeća da je već pet puta predlagao vladi usvajanje instrukcije o platnim razredima i koeficijentima za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju koje su usaglašene između pregovaračkih timova.

"One ne znače neko povećanje već usklađivanje sa školskom spremom, za što je potrebno na godišnjem nivou obezbijediti oko 300.000 KM za 400 uposlenika. To je minimum u odnosu na druge kantone", ističe Žuga.

Dodaje da je resorno ministarstvo do sada uradilo sve što je neophodno, te tvrdi kako Sindikat ne zahtjeva povećanje već vraćanje na obim prava koji su imali ranije.

"Sredstva su obezbijeđena u okviru kodova postojećeg budžeta, a primjena bi trebala početi od 1. januara 2019. godine. Stav ESV-a očekujemo u roku od sedam dana. Time su stvoreni svi uslovi za usvajanje instrukcije o platnim razredima i koeficijentima. Nadam se da će kolege ministri shvatiti ozbiljnost situacije i konačno se izjasniti na prvoj sjednici vlade kako ne bi došlo do generalnog štrajka prosvjetnih radnika, što je najgori mogući scenarij, jer najviše gube učenici koji će sve morati nadoknaditi", ističe Žuga.

Na potezu su ponovo Vlada Kantona, Ministarstvo finansija, Ekonomsko socijalno vijeće.