{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguć generalni štrajk u srednjem obrazovanju u Goraždu

15.10.2018. u 17:47
3
3
Moguć generalni štrajk u srednjem obrazovanju u Goraždu
3
Moguć generalni štrajk u srednjem obrazovanju u Goraždu
Foto: Klix.ba
Nakon što je Vlada BPK Goražde na svojoj sjednici prošlog petka vratila Instrukciju o koeficijentima i platnim razredima u srednjem obrazovanju na doradu, Sindikat srednjeg obrazovanja ovog kantona prekinuo je štrajk upozorenja i pokrenuo aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Podsjetimo da su članovi sindikata srednjeg obrazovanja od 2.oktobra ove godine svakodnevno održavali polusatni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju vlasti na usvajanje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima, te činjenicu da su svi rokovi odavno istekli, s obzirom da je Kolektivni ugovor u srednjem obrazovanju potpisan prije više od tri mjeseca, a instrukcija usaglašena sa kantonalnim ministarstvom.

Suprotno očekivanjima sindikata da će vlada dati saglasnot kako bi primjena Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima mogla početi sa 1.novembrom ove godine, to se nije dogodilo. Instrukcija je vraćena na doradu Ministarstvu finansija, a o njoj bi se trebalo očitovati i Ekonomsko-socijalno vijeće.

"Mi smo razmatrali ovu situaciju i donijeli odluku o prekidu štrajka upozorenja. Također, vrlo je izvjestan i generalni štrajk ukoliko vlada uskoro ne usvoji Instrukciju. Mi smo davno tražili da se ona počne primjenjivati, i prije potpisivanja novog kolektivnog ugovora ona je bila razmatrana i vraćana. 3.jula smo potpisali novi ugovor, imali smo obavezu da donesemo Instrukciju, da je usaglasimo i mi smo to učinili. Tražili smo da bude na sjednici, ali je ponovo vraćena. Ukoliko bude volje, mi očekujemo da se može vrlo brzo rIješiti ova situacija, Ministarstvo finansija moglo bi u najkraćem mogućem roku analizirati i dati Instrukciju na saglasnot i Ekonomsko-socijalnom vijeću, ako ima volje to se može desiti do kraja sedmice. S druge strane mi smo u fazi priprema za generalni štrajk i o tome će svakako dati svoje mišljenje članstvo u sindikalnim organizacijama sve tri srednje škole u kantonu", izjavio je za Klix.ba Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

U sindikatu tvrde da je Instrukcija u finansijskom smislu znatno lakša od privih procjena sačinjenih u vladi i da umjesto 90 iznosi oko 70 hiljada KM, što će se vrlo brzo pokazati nakon dodatnih analiza. To se, kako pojašnjavaju u sindikatu desilo jer je značajan broj penzionisanih nakon navršenih 40 godina rada u obrazovanju, a ta radna mjesta sada popunjavaju uposleni koji imaju znatno niži početni koeficijent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: