{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguć generalni štrajk u srednjem obrazovanju u Goraždu

Piše: E. A./Klix.ba
15.10.2018. u 17:47
3
3
Moguć generalni štrajk u srednjem obrazovanju u Goraždu
3
Moguć generalni štrajk u srednjem obrazovanju u Goraždu
Foto: Klix.ba
Nakon što je Vlada BPK Goražde na svojoj sjednici prošlog petka vratila Instrukciju o koeficijentima i platnim razredima u srednjem obrazovanju na doradu, Sindikat srednjeg obrazovanja ovog kantona prekinuo je štrajk upozorenja i pokrenuo aktivnosti oko organizovanja generalnog štrajka.
Podsjetimo da su članovi sindikata srednjeg obrazovanja od 2.oktobra ove godine svakodnevno održavali polusatni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju vlasti na usvajanje Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima, te činjenicu da su svi rokovi odavno istekli, s obzirom da je Kolektivni ugovor u srednjem obrazovanju potpisan prije više od tri mjeseca, a instrukcija usaglašena sa kantonalnim ministarstvom.

Suprotno očekivanjima sindikata da će vlada dati saglasnot kako bi primjena Instrukcije o platnim razredima i koeficijentima mogla početi sa 1.novembrom ove godine, to se nije dogodilo. Instrukcija je vraćena na doradu Ministarstvu finansija, a o njoj bi se trebalo očitovati i Ekonomsko-socijalno vijeće.

"Mi smo razmatrali ovu situaciju i donijeli odluku o prekidu štrajka upozorenja. Također, vrlo je izvjestan i generalni štrajk ukoliko vlada uskoro ne usvoji Instrukciju. Mi smo davno tražili da se ona počne primjenjivati, i prije potpisivanja novog kolektivnog ugovora ona je bila razmatrana i vraćana. 3.jula smo potpisali novi ugovor, imali smo obavezu da donesemo Instrukciju, da je usaglasimo i mi smo to učinili. Tražili smo da bude na sjednici, ali je ponovo vraćena. Ukoliko bude volje, mi očekujemo da se može vrlo brzo rIješiti ova situacija, Ministarstvo finansija moglo bi u najkraćem mogućem roku analizirati i dati Instrukciju na saglasnot i Ekonomsko-socijalnom vijeću, ako ima volje to se može desiti do kraja sedmice. S druge strane mi smo u fazi priprema za generalni štrajk i o tome će svakako dati svoje mišljenje članstvo u sindikalnim organizacijama sve tri srednje škole u kantonu", izjavio je za Klix.ba Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

U sindikatu tvrde da je Instrukcija u finansijskom smislu znatno lakša od privih procjena sačinjenih u vladi i da umjesto 90 iznosi oko 70 hiljada KM, što će se vrlo brzo pokazati nakon dodatnih analiza. To se, kako pojašnjavaju u sindikatu desilo jer je značajan broj penzionisanih nakon navršenih 40 godina rada u obrazovanju, a ta radna mjesta sada popunjavaju uposleni koji imaju znatno niži početni koeficijent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: