Podnošenje ostavki
1.1k

Ministar Mektić poziva na revoluciju: Svi pred VSTV, bit ću na čelu pokreta

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je građane BiH na okupljanje ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) naše zemlje kao vid pritiska na čelne ljude tih institucija kako bi podnijeli ostavke.
Mektić je inicijativu uputio na svom zvaničnom Twitter nalogu ponukan posljednjom koruptivnom aferom u koju je uključen i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

"Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom (tu je sjedište VSTV-a) kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki. Bit ću na čelu tog pokreta", poručuje Mektić.

Mektić je jedan od najvećih kritičara aktuelnog rukovodstva vrhovnih pravosudnih institucija u BiH, naročito kada je u pitanju rad glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, ali i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Već duže od dvije godine Mektić upozorava na kriminal i korupciju u pravosudnim institucijama, a u međuvremenu je "zaradio" i nekoliko krivičnih prijava. Čak je u jednoj od posljednjih afera, koja se odnosi na djelovanje hrvatskih obavještajaca u našoj zemlji, nakon Mektićevih istupa Tužilaštvo BiH odlučilo pokrenuti istragu protiv njega.