Nakon pisanja Klix.ba
11

Ministar Kazazović: Tražimo pravno rješenje za pomoć djeci iz Konjević Polja

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je kako Vlada KS pokušava pronaći pravno rješenje kako bi zakonski mogli pomoći u obrazovanju djece iz Konjević Polja.

U izjavi za Klix.ba ministar Kazazović kazao je kako su do sada obrazovanje ove djece plaćala federalna ministarstva za izbjeglice i obrazovanje.

"Ova stavka nije bila u budžetu nikada. Tražimo rješenje, ali to mora biti u zakonskim okvirima jer ako uradimo drugačije onda nas optužuju kako nezakonito trošimo novac na neke projekte. Mi možemo izdvojiti novac kao grant za neki projekat, ali da bi pronašli sistemsko rješenje potreban nam je pravni osnov kako bi stavili zvanično u budžet", kazao je Kazazović.

Podsjetimo, Vlada KS je prošle godine bila potpisnik Sporazuma o zajedničkoj saradnji u organizaciji instruktivne nastave za učenike osnovnih škola s područja naselja Konjević Polje. Vlada KS je bila zadužena za Operativni plan, osiguranje stručnog osoblja, raspored časova, izdavanje prateće školske dokumentacije, te pripreme završnog ispita. Ministarstvo obrazovanja KS bilo je zaduženo za osiguranje potrebnih sredstava za uplatu pripadajućih doprinosa, poreza i naknada za plaće za angažirano nastavno osoblje.

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović predložio je da da se za školovanje djece iz Konjević Polja izdvoji 416.000 KM za ovu školsku godinu.