|

Ministar Kazazović: Promjenom ekvivalenta diploma obrazovni kadar želimo podići na viši nivo

Ministar Kazazović: Promjenom ekvivalenta diploma obrazovni kadar želimo podići na viši nivo
0
Piše: A. B.
3.6.2016. u 14:33
149
komentara
0

dijeljenja
Ministar Kazazović: Promjenom ekvivalenta diploma obrazovni kadar želimo podići na viši nivo Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odluka da diplome studenata Univerziteta u Sarajevu koji su završili fakultet u trajanju od četiri ili pet godina prije uvođenja bolonjskog procesa postanu ekvivalent master studijama Drugog ciklusa studija je potez kojim se obrazovni kadar želi podići na viši nivo, objasnio je u izjavi za Klix.ba ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.
"Diplome stečene prije bolonjskog studija neće se mijenjati, samo će doći do promjene njihovog ekvivalenta. Odluku nije donijelo Ministarstvo, nego Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Ovim smo željeli nastavnički kadar dovesti u bolji položaj, s obzirom na to da u 2018. godini niko neće moći aplicirati za posao u školi i sličnoj ustanovi bez završenog Drugog ciklusa studija", rekao je Kazazović za Klix.ba.

Dodao je također da će bivši diplomanti, a od danas magistri, moći upisati i doktorski studij, baš kao i trenutni magistri po bolonjskom sistemu.

"Ovakav potez već odavno je zaživio u Hrvatskoj i Sloveniji, moramo se prema obrazovanju ravnati s tim zemljama. Danas nismo željeli nametati političku odluku, već da Senat izglasa takav zaključak", izjavio je ministar.

Kazazović je dodao da će ovakva odluka utjecati na povećanje koeficijenata za obračun plata kod osoba na koje se odnosi današnja odluka.

Podsjećamo, danas je usvojen Zaključak da studenti koji su završili stručni akademski studij u trajanju od četiri ili pet godina, ovisno o fakultetu, a koji su pohađali prije bolonjskog procesa, imaju diplome koje će od sada biti ekvivalent master studijama Drugog ciklusa studija po bolonjskom procesu.

Većina članova Senata podržala je ovaj prijedlog koji je inicirao ministar Kazazović, smatrajući da će to doprinijeti kvalitetnijem procesu obrazovanja.
Prijavi grešku


Komentari (149)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...