Decenijski problem
36

Ministar Jurica o nelegalnoj sječi šume Hercegovini: Godišnje gubimo više od 10 miliona KM

G. Š.
Ministar Mario Jurica (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ministar Mario Jurica (Foto: G. Š./Klix.ba)
Hercegovačko-neretvanski kanton godišnje gubi više od 10 miliona KM jer više od decenije nema zakon o šumama, tako da je na polju ovog resora kantonalni budžet HNK tokom prošle decenije nelegalnom sječom šume oštećen za više od 100 miliona KM.

Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, Mario Jurica je odlučio sa svojim saradnicima da se uhvati u koštac sa problemom nelegalne sječe šume, koji više od decenije stoji neriješen, navodeći kako je zakon o šumama prioritet njegovog rada.

"Zakon o šumama Hercegovačko-neretvanski kanton nema još od 2013. godine, kada je postojeći stavljen van snage. Išli smo s Prijedlogom zakona 2020. godine, ali kako nije imao većinu u Vladi, nije ni došao u skupštinsku proceduru. Kantonalna vlada u ovom sazivu u svojim je Programskim smjernicama najavila izradu Zakona o šumama. Već smo na jednoj od prethodnih sjednica imenovali radnu grupu i to nam je jedan od prioriteta. Godišnje se gubi više od 10 miliona KM zbog nepostojanja ovog zakona i jasno je koliko smo oštećeni tokom proteklih deset godina", rekao je ministar Jurica.

Naglasio je da to stvarni problem u načinu gospodarenja šumama i da je ministarstvu koje on predvodi zakon o šumama jedan od ključnih prioriteta budućeg rada.

"Trenutno u HNK-a imamo tri društva. Skupština HNK-a je 2006. osnovala JP Šume HNK-a i tada je trebalo u njih integrisati druga dva društva ili ih ugasiti. To je sada davna prošlost, ali nama je Zakon o šumama stvarni prioritet", zaključio je ministar Jurica.

Inače, Mario Jurica je iz Čapljine i najmlađi je ministar u aktuelnom sazivu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, te je sa 27 godina ujedno i najmlađi ministar u historiji tog kantona.

Od njega se mnogo očekuje, a sudeći prema stanju koje je zatekao u resornom ministarstvu pred njim je i mnogo posla, koji treba da donese prosperitet hercegovačkom kantonu koji slovi za jedan od najvećih potencijala naše zemlje, što se upravo veže za sektor šumarstva i vodoprivrede.