Troje djece
345

Ministar iz BiH vratio novac od stipendija koje su njegova djeca dobijala iz Hrvatske

FENA
Darinko Mihaljević
Darinko Mihaljević
Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je u četvrtak popodne da je u državni budžet uplaćen cjelokupni iznos isplaćenih stipendija za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa koje su dodijeljene djeci ministra jednog kantona u BiH.

Podsjetila je kako je takva reakcija slijedila nakon mnogobrojnih medijskih upita vezanih uz isplatu stipendija za studente, a pogotovo nakon reakcije Ministarstva znanosti i obrazovanja kako će se cjelovita dokumentacija proslijediti Ministarstvu unutrašnjih poslova na nadležno postupanje.

Ministrica je prije, zamoljena da komentira slučaj dodjeljivanja stipendija namijenjenih studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa djeci ministra jednog kantona u BiH, rekla da je u toku provjera te da će, utvrdi li se da su se davali pogrešni i netačni podatci, sve biti prijavljeno mjerodavnim institucijama.

Riječ je o troje djece ministra unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Darinka Mihaljevića.

Ministrica Divjak tada je podsjetila kako je riječ o konkursu od prošle godine, a ne o ovogodišnjem.

"Konkurs je tek sada otvoren i tu imamo bitno povećanje na deset hiljada stipendija koje su izuzetno važne za sve naše korisnike studente, znači za studente koji su lošijih socioekonomskih uvjeta", rekla je ministrica Divjak.

Troje djece ministra Mihaljevića prijavilo se i dobilo mjesečne stipendije od po 1.200 kuna (oko 313 KM) za socijalno ugrožene studente za vrijeme studiranja u Hrvatskoj iako su mjesečna primanja njihovog oca višestruko veća od navedenog minimuma.

Mihaljević u četvrtak uplatio novac u hrvatski budžet.