{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Herceg i predstavnici Evropske komisije o projektu zbrinjavanja medicinskog otpada

F
6.12.2007. u 15:29
0
0
Ministar Herceg i predstavnici Evropske komisije o projektu zbrinjavanja medicinskog otpada
0
Ministar Herceg i predstavnici Evropske komisije o projektu zbrinjavanja medicinskog otpada
Ministar okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Nevenko Herceg, sa savjetnikom za okoliš Tomislavom Lukić, danas je primio delegaciju Evropske komisije za pitanje biorizičnog otpada u kojoj su bili Karin Witon, ekspert za medicinski otpad, Lucian Georgescu, ekspert za animalni otpad, i Otolini Jacue, stručnjak za finansiranje.
Na sastanku je predstavljen projekt zbrinjavanja medicinskog i animalnog otpada kojim Evropska komisija želi riješiti to važno pitanje za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva, projektom se predviđa analiza stanja produkcije medicinskog otpada i postavljanje dvanaest uređaja za preradu tog otpada u centrima koji produciraju veće količine ovih materijala opasnih po zdravlje i okoliš.

Stvoreni sistem bi trajno riješio pitanje obrade i zbrinjavanja medicinskog otpada, te svrstao BiH u red zemalja koje imaju riješen sistem prikupljanja i obrade medicinskog otpada.

Predstavljen je i projekt zbrinjavanja animalnog otpada koji je tek u razvojnoj fazi i u koji se planiraju uložiti veća sredstva.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u sklopu rješavanja zbrinjavanja animalnog i medicinskog otpada provodi niz aktivnosti koje su objedinjene u Strategiju zaštite okoliša čija je izrada u završnoj fazi.

Na današnjem sastanku dogovoren je i zajednički nastup o pripremi edukacijskog materijala, provedbe trening radionica i izrade legislative koja precizira ponašanje gospodarskih i fizičkih osoba spram postupanja s medicinskim i animalnim otpadom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: