BiH
0

Ministar Helez u posjeti Makedoniji

FENA
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez boravi u Republici Makedoniji gdje je danas imao odvojene radne sastanke s ministrom rada i socijalne politike u Vladi Makedonije Spirom Ristovskim i direktorom Uprave za pitanja boraca i invalida Vlade Makedonije Brankom Janevskim.

„Razmijenili smo iskustva i mišljenja o pitanjima koja su u nadležnosti ministarstava, među ostalim, u oblasti ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i drugo u nastojanju da u svojim resorima dođemo do najboljih rješenja“, izjavio je Feni ministar Helez.

U Makedoniji, po njegovim rječima, sada donose zakone o braniteljima, pa su razmatrali draft tog zakona. Ministar Helez je ocijenio da u tom zakonskom rješenju ima nekih stvari koje su pravednije i bolje urađene u odnosu na zakon koji mi imamo, jer je obuhvatniji i predviđa nekoliko kategorija invalida više nego kod nas.

„Danas smo dogovorili i neke zajedničke projekte prema fondovima Evropske unije za ove kategorije, ratne i neratne“, dodao je Helez govoreći o budućoj saradnji ministarstava.

Ministar za boračka pitanja i predstavnik Vlade FBiH Zukan Helez tokom susreta s makedonskim kolegama imao je priliku da se upozna i o njihovim iskustvima u rješavanju pitanja civilnih invalida, odnosno civilnih žrtva rata i ostalih kategorija koje spadaju u domen rada i socijalne politike, kao i da prenese neka naša iskustva i rješenja.

Posebno je razgovarano o rješavanju pitanja nezaposlenosti.

Tokom dvodnevne posjete, ministar Helez će sutra prisustvovati obilježavanju makedonskog nacionalnog praznika iz perioda 1941.- 1945. godina.