Rade po dogovoru
67

Ministar Džindić o novim zahtjevima radnika Željezare: Nismo automat za ispunjavanje želja

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je danas kako Vlada FBiH nije automat za ispunjavanje želja kazavši kako im pristižu novi zahtjevi radnika zeničke Željezare, iako su ranije već uskladili način rješavanja problema ovog preduzeća.

Istakao je kako sve što se radi, radi se po planu koji je dogovoren s radnicima, sindikatom i bivšim menadžmentom.

"Nismo odstupili niti jedan milimetar od dogovora. Pojedine grupe ljudi mijenjaju zahtjeve i postavljaju nove. Na to ne možemo utjecati. Nismo automat za ispunjavanje želja, ali razgovarat ćemo ako je neka opcija bolja od ove koju smo predložili", kazao Džindić.

Kazao je kako je planirano da se formira nova firma u kojoj će raditi između 100 i 120 radnika, da će za 97 radnika Željezare biti uvezan staž, a da će ih 100 biti poslano na biro.

"Tokom dana očekujemo da ćemo dobiti nove zahtjeve", rekao je ministar.

Naglasio je kako je riječ o preduzeću koje se bavi isključivo prehranom radnik koji rade u krugu bivše Željezare, a da je direktor ArcelorMittala obećao da će potpisati ugovor s njima.

Sastanku će prisustvovati stečajni upravnik, radnici, Sindikat, premijer i resorni ministar Nermin Džindić. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije danas je usmeno informisalo Vladu FBiH o koracima koji su urađeni do sada.

"Drugi zaključak je da će potpisati ugovor s firmom koja će biti formirana u okviru stečaja. Nakon što su čekali tri mjeseca potpisali su ugovor s privatnom firmom iz Zenice jer su bili pod pritiskom svog sindikata s obzirom da tu 2.500 radnika radi pod teškim uvjetima. Ne možemo kriviti ArcelorMittal što pokušava srediti stanje u svom društvu", rekao je Džindić.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH resorno ministarstvo je podnijelo usmeni izvještaj o tome šta su do sada radili kada je u pitanju rješavanje problema Željezare, te su dobili zadatak da organizuju novi sastanak sa svima onima koji mogu pomoći u tome.

Vlada FBiH je također zadužila Finansijsku policiju FBiH da izvrši pregled poslovanja Željezare Zenica u posljednjih šest godina i izvijesti Vladu o tome.

Radnici Željezare Zenica danas u blokadi drže magistralni put M-17 u Zenici na petlji u naselju Blatuša, a deblokadu ne planiraju dok im se ne obrati premijer Fadil Novalić.