BiH
133

Ministar Damir Mašić: Obrazovni sistem u BiH je uništen

FENA
Damir Mašić (Foto: Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Klix.ba)
Federalnom ministarstvo obrazovanja i nauke ove je godine osiguralo 600.000 maraka za besplatne udžbenike za socijalno ugroženu djecu i ta se sredstva već dvije sedmice nalaze na računima kantona, koje su ih trebale rasporediti na vrijeme i na pravičan način, kazao je u izjavi za Fenu federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić.

"Sredstva su kantonima uplaćena 20. augusta, čime je ministarstvo svoju obavezu u potpunosti izvršilo, a na kantonima je bilo da ta sredstva podjele", istakao je ministar te upozorio na niz problema u obrazovanju, nazvavši bh. obrazovni sistem "uništenim".

"Mi zapravo imamo deset malih država koje svaka na svoj način odlučuju o svemu i onda dolazi do problema, kao što je, npr. u Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje prvačići neće krenuti u školu do januara sljedeće godine, a ta četiri mjeseca ja ne znam kako će nadoknaditi što se tiče stjecanja znanja i socijalizacije, do drugih kantona, gdje imamo problem sa zapošljavanjem i slično", kazao je federalni ministar.

Kantonalna ministarstva imaju direktnu komunikaciju sa školama i ona bi sredstva koja su dodijeljena za besplatne udžbenike trebala pravilno podijeliti, no uvijek se pojave neki problemi, kazao je Mašić.

"Prošle godine, kad smo osiguravali besplatne udžbenike za prvačiće, neki kantoni, kojima smo na vrijeme uplatili sredstva, ta su sredstva privremeno proslijedila za namirenje nekih drugih obaveza, pa je dva mjeseca kasnila uplata za udžbenike", kazao je ministar Mašić, dodavši kako nije siguran da se ista stvar nije i ove godine dogodila u nekom od kantona, ali to je u nadležnosti kantonalnih ministarstava.

Što se tiče konkursa i upisa u škole, i to je isključivo u nadležnosti kantonalnih ministarstva, pa se tako događa da je nastava počela, a da su konkursi za upražnjena mjesta u školama kasno raspisani i da neki razredi još nisu dobili učenike ili nastavnike.

Po ministrovim riječima, ovakve stvari samo pokazuju koliko imamo uništen obrazovni sistem te da se neke stvari moraju mijenjati jer ovakav način nije dobar ni za koga, a posebno za učenike i studente koji u svemu najviše ispaštaju.

Na pitanje kako kazniti nerad i neorganizaciju, ministar je kazao: "Drago mi je da građani uočavaju da imamo nakaradan obrazovni sistem. Nije sporno to da kanton bude nadležan za obrazovanje, ali moraju postajati pravila koja će se jednako poštivati kako na nivou kantona tako i na nivou FBiH i cijele države BiH."