{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministar Ahmetović posjetio sjedište INTERPOL-a

F
8.6.2010. u 20:14
0
3
Ministar Ahmetović posjetio sjedište INTERPOL-a
0
Ministar Ahmetović posjetio sjedište INTERPOL-a
Sadik Ahmetović
Saradnja i razmjena policijskih informacija s Interpolom u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala bila je glavna tema današnje posjete zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića sjedištu INTERPOL-a u Lyonu, saopćeno je iz ministrovog kabineta.
Jedna od glavnih tema u razgovoru između ministra Ahmetovića i generalnog sekretara Interpola Ronalda K. Noblea uključivala je važnost skeniranja pasoša u odnosu na globalnu bazu INTERPOL-a kako bi se pomoglo u prepoznavanju veza između transnacionalnog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

U razgovoru je istaknuto to da je Bosna i Hercegovina jedna od dvadeset i jedne zemlje u Evropi, uključujući i dvanaest u Schengenu, koja je instalirala tehnologiju INTERPOL-a koja omogućuje da se na graničnim prIJelazima mogu vršiti provjere u bazi podataka o Ukradenim i izgubljenim putnim ispravama (SLTD), što predstavlja jedan od najviše korištenih sistema.

Bosna i Hercegovina je i šesti najveći korisnik baze podataka o ukradenim motornim vozilima (SMV) i sedamnaesti najveći korisnik baze podataka o ukradenim i izgubljenim putnim ispravama (SLTD).

Ministar Ahmetović istakao je da njegova posjeta naglašava blisku saradnju i uspjeh u radu s Interpolom.

- Bosna i Hercegovina ima za prioritet osigurati da naše vanjske granice budu bezbjedne i da se transnacionalni organizovani kriminalci ne mogu slobodno kretati kroz ili unutar naše granice - rekao je ministar Ahmetović, te dodao da Interpolove statistike pokazuju uspješnu saradnju naše policije, granične kontrole i Interpolovog Nacionalnog centralnog biroa kako bi i Bosnu i Hercegovinu i zapravo cijelu Evropu učinili bezbjednom koliko god je to moguće.

Generalni sekretar Noble pohvalio je "primjernu akciju koju je demonstrirala Bosna i Hercegovina i njen Nacionalni centralni biro u Sarajevu u dostavljanju važnih informacija policijskim službenicima na terenu, čime je znatno otežano bjeguncima da izbjegnu hvatanje".

- Bosna i Hercegovina nije samo jedna od vodećih zemalja u Evropi u sprečavanju opasnih kriminalaca da prelaze granice pomoću lažnih putnih isprava i ukradenih motornih vozila, nego je i jedna od vodećih zemalja u svijetu, te je stoga treba pohvaliti za njezino liderstvo - rekao je šef Interpola.

Delegacija se također sastala sa specijalizovanim oficirima u Glavnom sekretarijatu kako bi razgovarali o projektima Interpola kojima je cilj spriječavanje trgovine ljudima i organizovanog kriminala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: