Plan prioriteta
901

Ministar Admir Katica želi bolju sigurnost u Sarajevu: Tražit ću da policija uđe u mahale

Piše: S. H.
Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica (Foto: H. M./Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica (Foto: H. M./Klix.ba)
Admir Katica je novi ministar unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo. Po preuzetoj dužnosti za Klix.ba je govorio o prioritetima, planovima te poboljšanju sigurnosne situacije.

Katica za naš portal poručuje da će jedan od prioriteta biti stručno osposobljavanje kadra u saradnji s Univerzitetom u Sarajevu organizovanjem specijalističkog studija.

"Jedan od mojih prioriteta je unapređenje sistema koji će omogućiti kontinuirano stručno osposobljavanje i usavršavanje policijskih službenika. To je jedna od najvažnijih stavki, kako bi se izvršila reforma znanja koja nam je svima prijeko potrebna. Cjeloživotno učenje, a posebno unapređenje svih onih znanja koja policajci posjeduju i naročito izbacivanje svih nezakonitosti ukoliko postoje u radu policajaca. To planiram ostvariti tako što ćemo u saradnji s Univerzitetom u Sarajevu organizirati poseban, specijalistički studij koji će proći kroz sve one formalne odredbe Zakona o krivičnom postupku, kao i primjenom ovlasti Zakona o policijskim službenicima", istakao je.

Usavršavanje policajaca

Plan je i, kako kaže, uvođenje struke prilikom pristupa policiji u činu mlađi inspektor, odnosno vrsti i stepenu stručne spreme, što planira uraditi kroz izmjene Zakona o policijskim službenicima, kojim će se omogućiti prijem policijskih službenika stručno osposobljenih sa srodnih fakulteta.

"Sve navedeno neće utjecati na radnopravni status postojećih policijskih službenika, niti će u bilo kojem smislu značiti njihovo degradiranje. S jedne strane želim očvrsnuti njihova znanja kada je riječ o istraživanju krivičnih djela, a s druge strane graditi sistem u kojem ćemo u budućnosti imati stručno profiliran kriminalistički kadar", istakao je Katica.

Jedan od prioriteta će biti i izgradnja zgrade sa smještaj MUP-a Kantona Sarajevo.

"Zgrada u kojoj je trenutno sjedište MUP-a nije zadovoljavajuća i mi imamo potrebu za novom zgradom. Posebno naglašavam potrebu da imamo moderni Operativni centar koji će uvezati videonadzor u Kantonu Sarajevo, kako bi na najbolji način preventivno djelovali. Na taj način vjerujem da ćemo unaprijediti i osjećaj sigurnosti građana", poručuje Katica.

Građani s pravom očekuju i zahtjevaju bolju sigurnosnu situaciju, a ministra Katicu smo pitali da li se može očekivati i veći broj policajaca na terenu.

"To pitanje je u nadležnosti Uprave policije. Ja ću kao ministar tražiti proaktivnost policije i da policija uđe u naše mahale, da upoznaju građane, da znaju otprilike gdje su kriminalna i delikventna žarišta, kako bismo u partnerstvu s građanima prevenirali koliko možemo i spriječili krivična djela iz bilo koje oblasti", naglasio je.

Nadzorne kamere uvezati u Operativni sistem

Kada je riječ o nadzornim kamerama u gradu, ministar ističe da je ključni problem to što kamere nisu uvezane u jedinstven sistem.

"Određeni broj nadzornih kamera već imamo, ali je problem što nisu uvezane u jedinstven operativni sistem koji nam je u planu izgradnje. Moramo imati uvezanost svih nadzornih kamera, a postoji potreba i izgradnje analize svih sigurnosnih aspekata, što će biti podloga za izgradnju koherentne sigurnosne politike u KS. Moramo procijeniti kakve su nam ljudske, materijalne i organizacione potrebe i uz tu analizu uskladiti postojeće dokumente. Taj posao se ne može završiti preko noći, ali uz multidisciplinaran pristup vjerujem da možemo polučiti rezultate", poručio je Katica.

Kada je riječ o istrazi o ubistvu dvojice policajaca u Sarajevu u oktobru prošle godine, Katica nam nije mogao mnogo toga reći, osim obećanja da će pružiti svu podršku da se pronađu počinioci.

"Kao ministar ću pružiti svu podršku da se taj slučaj što prije rasvijetli i kako bismo u budućnosti efektnije djelovali u sličnim situacijama", zaključio je novoimenovani ministar u razgovoru za Klix.ba.