{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mine još uvijek predstavljaju opasnost u BiH

F
4.4.2009. u 13:23
0
1
Mine još uvijek predstavljaju opasnost u BiH
0
Mine još uvijek predstavljaju opasnost u BiH
Područje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, poput drugih krajeva BiH, zagađeno je minama – potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Ramo Živojević povodom 4. aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina.
Prema njegovim riječima, preko 70 miliona metara kvadratnih u ovom kantonu označeno je kao sumnjiva površina, a tokom proteklih desetak godina, koliko se vrši tzv. humanitarno deminiranje, od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava očišćeno je oko 1,5 miliona metara kvadratnih površine.

„Iako je sačinjen cijeli niz projekata deminiranja na ovom području, oni su na čekanju i zavise od osiguranja neophodnih finansijskih sredstava u ove svrhe. Otprilike 27 projekata nalazi se na listi prioriteta za 2009. godinu i ako se realizira bar 50 posto njih bit će dobro“, kazao je Živojević, dodajući da su prioritetne lokacije na nekadašnjim linijama razgraničenja koje se nalaze u blizini naseljenih područja.

„Trenutno demineri Civilne zaštite rade na deminiranju lokacije Zavinje u naselju Pargani. U planu je i deminiranje u naselju Kolijevke, što je također jedan od prioriteta, a upravo za širi rejon Kolijevki, gdje su bila značajna borbena djejstva, sačinjeno je niz novih projekata za deminiranje, no oni su uvjetovani također finansijama. U budžetu BPK Goražde za ovu godinu u svrhu deminiranja planirano je 20.000 KM, dok se ostala sredstva nastoje osigurati od donatora posredstvom ITF-a i BHMAC-a“, istakao je Živojević.

On je dodao da se, ima li se u vidu da se značajan dio teritorije u ovom kantonu vodi kao sumnjiva površina, na svu sreću ovdje nisu dešavale veće tragedije.

„Posljednja nesreća desila se u septembru 2007. godine u Prači kada je aktiviranjem mine povrijeđena jedna civilna osoba. Nesreća je bilo i u susjednim općinama Republike Srpske, gdje je također bilo stradalih osoba. Iako je većina lokacija za koje se pretpostavlja da postoje minska polja u ovom kantonu obilježena, vjerovatno postoje i druge koje nisu poznate, a pretpostavke su da sve mine i neeksplodirana ubojita sredstva neće biti očišćene ni u narednih 50 godina. Stoga, kako bi se izbjegle tragedije, oprez nikada nije naodmet", kazao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Goražde.

On je pozvao građane da poštuju upozorenja i ne kreću se u područjima za koje se pretpostvlja da su kontaminirana te da, ako imaju saznanja o postojanju minskih polja, o tome odmah obavijeste Civilnu zaštitu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: