BiH
22

Milošević: Dugovanja Doma zdravlja Srebrenica nastala zbog "nezdrave politike"

FENA
Nenad Milošević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nenad Milošević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dosadašnji direktor Doma zdravlja Srebrenica Nenad Milošević izrazio je danas očekivanje da će se njegova situacija u vezi sa smjenom uskoro pozitivno riješiti, u suprotom, kaže, napustit će posao u Domu zdravlja i nastaviti raditi privatno.

Milošević, koji je smijenjen nedavno odlukom Skupštine općine Srebrenica, navodi da je dug u Domu zdravlja nastao u prethodnim mandatima zbog "nezdrave politike“ te tvrdi da su se u ovoj ustanovi zapošljavali kadrovi po rodbinskim i stranačkim vezama, te da nisu poštovane smjernice resornog ministarstva.

"Za vrijeme svog mandata poštovao sam smjernice, međutim, kada dvadeset godina neko narušava zdravstvo u Srebrenici, to se ne može preko noći popraviti. S dugovanjem nema veze Ministarstvo ni Fond zdrastvenog osiguranja jer nam uredno uplaćuju svoje tranše", ustvrdio je Milošević u izjavi Feni.

Kaže da je u Domu zdravlja godišnje bilo po pet sistematizacija zbog čega je nastao višak zaposlenih.

"U Domu zdravlja trebamo da imamo od 37 do 40 zaposlenih na osnovu broja stanovnika Srebrenice, a imamo 51 zaposlenog", rekao je Milošević.

Smatra da je tokom njegovog mandata kvalitet usluga u Domu zdravlja poboljšan, te dodaje da je i načelnik Ćamil Duraković zadovoljan uslugama jer svoju porodicu liječi u toj ustanovi.

"Moji planovi su da se unaprijede usluge u Domu zdravlja i riješi problem viška zaposlenih", naveo je.

Milošević je smijenjen ne sjednici Skupštine općine Srebrenica 23. septembra, na prijedlog Kluba odbornika SNSD-a, a smjenu su podržali i odbornici SDA i Stranke za BiH.

Nakon ove odluke načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji se usprotivio ovoj smjeni, podnio je ostavku na ovu funkciju, ističući da je zadovoljan radom direktora Miloševića te da je Dom zdravlja servis svih građana, a ne jedne političke stranke.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Hamdija Fejzić kaže da je Izvršni odbor ove stranke donio odluku da podrži inicijativu o smjeni direktora Doma zdravlja te da ne vidi ništa sporno u tome.

"Skupština općine i imenuje i razrješava direktore, tako da ne znamo zašto se načelnik toliko zalaže za direktora ove zdravstvene ustanove. On je izvršna vlast i treba se tim baviti", poručio je ranije Fejzić.

Zbog smjene direktora Miloševića te u znak podrške načelniku Durakoviću, u ponedjeljak su u Srebrenici održani mirni protesti građana, koji su ponovo zakazani za 5. oktobar.