Očekivan potez
776

Milorad Dodik zvanično kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

D. Be.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Aktuelni predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik zvanično će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, dok će se premijerka RS-a Željka Cvijanović kandidovati da naslijedi stranačkog šefa na poziciji predsjednika entiteta.

Ove, može se reći, sasvim očekivane odluke donesene su na današnjoj sjednici Glavnog odbora SNSD-a u Banjoj Luci.

"Republika Srpska je jedini prioritet moje politike, a RS će biti ojačana i snažna mojim izborom za srpskog člana Predsjedništva BiH", poručio je Dodik nakon objave kandidature.

Dodik je u ranijim medijskim istupima prethodnih mjeseci nagovijestio svoju kandidaturu za funkciju kolektivnog šefa države iz reda srpskog naroda.

"Cilj na izborima nam je istorijski dobar rezultat SNSD-a. Posebno sam ponosan na naše jedinstvo", poručio je danas Milorad Dodik koji će voditi predizbornu kampanju pod sloganom "Pod zastavom Srpske"

Uoči Glavnog odbora lider SNSD-a je kazao da na predstojećim izborima u oktobru očekuje 65-postotnu podršku za Narodnu skupštinu Republike Srpske i 70-postotnu za Parlament BiH.

"Mi smo najjača politička partija. To uvažavaju i naši politički protivnici. Naši kandidati su i kandidati naše koalicije sa DNS-om i SP koja traje 20 godina. Sada imamo podršku i Ujedinjene Srpske i partija okupljenih oko patriotskog bloka u Republici Srpskoj", izjavio je Dodik.

Nakon dva mandata na mjestu predsjednika RS-a Dodik se nije imao pravo kandidovati za istu funkciju na predstojećim izborima pa ga je stranka kojom suvereno vlada odabrala da bude kandidat za mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, države koju često negira.

Dodik je ranije izjavljivao da će, ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH, jedna od prvih tema sjednica biti poštivanje Ustava BiH te da neće dozvoliti zloupotrebu Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH koje treba biti pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Lider SNSD-a je, također, govorio da će njegov ured, ukoliko bude izabran, biti u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH mogao prisustvovati putem videolinka.

Glavni odbor SNSD-a danas je ozvaničio i kandidaturu aktuelne premijerke RS-a i potpredsjednice SNSD-a Željke Cvijanović koja će se u oktobru boriti za funkciju predsjednice Republike Srpske.

Prema trenutnom presjeku kandidatura, za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda najveću bitku će voditi Mladen Ivanić i Milorad Dodik, dok će u utrci za poziciju predsjednika RS-a glavnu riječ voditi Vukota Govedarica (SDS) i Željka Cvijanović (SNSD).