{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad Dodik više od 30 puta najavljivao referendume

26.4.2015. u 19:35
110
286
Milorad Dodik više od 30 puta najavljivao referendume
110
Milorad Dodik više od 30 puta najavljivao referendume
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik poznat je kao političar koji često prijeti otcjepljenjem manjeg bh. entiteta iz Bosne i Hercegovine. Činjenica je da Republika Srpska nema ustavna uporišta za otcjepljenje, te da je Dodik više od trideset puta najavio referendume o nezavisnosti, odlukama Suda BiH, ulasku u NATO, te priključenju Hrvatske EU.
Milorad Dodik je jučer po završetku petog kongresa SNSD-a najavio još jedan u nizu referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.

Dodik je tim povodom kazao da će Republika Srpska u 2018. godini raspisati referendum o samostalnosti ukoliko se manjem bosanskohercegovačkom entitetu ne vrate nadležnosti koje su propisane Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

"Ukoliko do 2017. ne bude vidljivih i osjetnih elemenata stabilizacije Republike Srpske u skladu sa Ustavom, a to znači da se mnoge otete nadležnosti moraju vratiti, da će u 2018. godini Republika Srpska provesti referendum o svom statusu i utvrditi svoj status. Prijedlog će biti - samostalna država", poručio je Milorad Dodik.

Svima je jasno da su obećanja i najave referenduma čista demagogija kojom se pokušava skrenuti pažnju sa krucijalnih problema građana Republike Srpske kao što su visok stepen nezaposlenosti, korumpirana administracija i nizak životni standard.

Tako predsjednik Republike Srpske umjesto da radi na tome da se u štо krаćеm rоku uspostaviti učinkovit i еfеktivаn mеhаnizаm kооrdinаciје instituciја svih nivoa vlаsti u Bоsni i Hеrcеgоvini u prоcеsu pristupаnjа Evrоpskој uniјi, najavljuje otcjepljenje.

Godine 2006. Dodik je pet puta najavio referendumU maju 2006. godine Dodik je najavio izdavajanje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine ističući da bi BiH trebala afirmisati pravo na samoodređenje kroz pravo na održavanje referenduma koji bi bio organizovan u skladu s demokratskim standardima koje propisuje Evropska unija.

Dodik je naglašavao da je nespremnost da se prihvate ustavne promjene potresla temelje BiH mnogo ozbiljnije nego njegova teoretska razmišljanja o referendumu, te da ukoliko se pokušaji navodnog uništavanja ustavnog i političkog sistema Republike Srpske nastave, da će RS raspisati referendum.

Iste godine Dodik je u mjesecu junu saopćio da ako se iz Sarajeva nastavi ponavljati da RS ne treba da postoji i da je genocidna tvorevina, da će Sarajevo dobiti odgovor zvani referendum.

Peti put, Dodik je nezavisnost RS-a najavio u septembru na predizbornom skupu u Doboju kazavši da on želi da RS ima jednak tretman u BiH u budućnosti, te ukoliko to ne dobije da će RS biti nezavisna.

U toku 2007/08. godine Dodik je dva puta najavio referendum i to pozivajući se 2007. godine na referendum Crne Gore i 2008. godine komentarišući proglašenje nezavisnosti Kosova.

Samo u 2009. godini Dodik je tri puta izrazio želju za otcjepljenjem Republike SrpskeOn je nakon razgovora sa pregovaračkim timovima EU i SAD-a na konferenciji za medije saopćio da će tražiti pravo na referendum kojim bi se entiteti mogli izjasniti o svom statusu, da bi ubrzo nakon tako u mjesecu decembru kazao da su prije tri godine krenuli u organizovanu aktivnost da bi osigurali legitimitet i legalnost prava na lično izjašnjavanje o pitanjima o kojim se odlučuje na najvišim zakodnodavnim organima.

"Sada smo pred drugom fazom implementacije koja podrazumijeva da se poboljšaju zakonska rješenja što se može učiniti već u januaru. Nakon toga slijedi implementacija naše već donesene odluke o izjašnjavanju građana", izjavljivao je tada Dodik.

U periodu 2009/10. predsjednik SNSD-a pet puta je najavio referendum o izdvajanju Republike Srpske, poručujući u decembru 2009. godine da je moguće da RS u martu 2010. godine raspiše referendum o nezavisnosti.

Tri mjeseca poslije, Dodik je kazao da referendum o otcjepljenju nikada neće biti na njihovom dnevnom redu, ali da nije isključeno da neće biti govora o statusu RS-a.

U mjesecu augustu 2010. godine Dodik je kazao da RS u skladu s njihovim zakonom koji je u skladu s evropskim standardima ima pravo na održavanje referenduma, te da će RS iskoristi svoje pravo na referendum ako se nastavi vršiti pritisak na manji bh. entitet.

Na predizbornom skupu u Gradiški u mjesecu septembru 2010. godine Dodik je poručio građanima da ne brinu za budućnost RS-a jer on je taj koji donosi odluke u Republici Srpskoj.

"Imamo Zakon o referendumu koji ćemo znati kako da koristimo u pravom trenutku", poručivao je Dodik biračima.

Dodik je 2011. godine upozorio i međunarodnu zajednicu da od njihove politike zavisi nezavisnost RS, odnosno da će on odlučiti o referendumu u zavisnosti od postupaka međunarodne zajednice u budućnosti.

Mjesec poslije kazao je da su pristali da kao znak dobre volje odlože referendum u nastojanju da otvore dijalog o drugim pitanjima, te da su prijetnje referendumom dovele do promjena određenih zakona u RS-u što je bio, kako je naveo, njihov krajnji cilj.

Predsjednik SNSD-a 2012. godine najavio je čak šest puta referendumNakon što je obustavljena istraga Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka, Dodik je kazao da nije isključena mogućnost održavanja referenduma u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ubrzo nakon toga, pozvao je građane da o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji glasaju referenduma, ali i poručio da će Republika Srpska o odluci članstva BiH u NATO savezu izjasniti se referendumom.

Iste godine Dodik je pozvao i Hrvate u BiH da artikulišu svoj stav i sprovedu referendum.

U oktobru, predsjednik SNSD-a poručio je da niko ne može RS-u zabraniti referendum od kojeg on nikada nije odustao.

Sedam prijetnji referendumom 2013. godineU intervju za Al Jazzeru Dodik je kazao da ne isključuje mogućnost da Republika Srpska u budućnosti održi referendum, pozivajući se na primjer Škotske i Katalonije.

Iste godine Dodik je ponovio da će se građani Republike Srpske na referenudumu izjasniti o čanstvu BiH u NATO-u.

Na javnoj tribini u Bijeljini, održanoj 4. marta, Dodik je kazao da može istog trenutka organizovati referendum, ali da bi to trenutno bilo opasno jer referendum nije stvar koja se poteže nekoliko puta, nego samo jednom.

Mjesec dana poslije, Dodik je ponovo da će ako nastavio rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Srpska kroz parlament ili putem referenduma donijeti odluku o samostalnosti.

U jednom od intervjua u mjesecu septembru Dodik je izjavio da bi referendum sproveo odmah, ali da ne želi da se igra s narodom i državom. Dodik je u 2013. godini najavio i referendum o smjeni gradonačelnika Trebinja.

2014. godine Dodik je prijetio referendumom nakon Krimske krize, upoređujući Krim sa Republikom Srpskom.

Iste godine, u više navrata pravio je komparaciju između BiH i Kosova, ali i Škotske i Republike Srpske nakon škotskog referenduma o nezavisnosti od Velike Britanije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: