Nakon sramotnih prijetnji
431

Milorad Dodik "spustio loptu": Banjoj Luci ništa neće faliti

M. Gušić
Dodik: Neće zatvoriti grijanje
Dodik: Neće zatvoriti grijanje
Milorad Dodik, nakon burnih reakcija u Banjoj Luci gdje je njegov SNSD izgubio gradonačelničko mjesto u korist PDP-ovog kandidata Draška Stanivukovića, i prijetnji odmazdom građanima ovog grada, odlučio je ipak "spustiti loptu".
Shvatio je lider SNSD-a, očigledno, da BiH nije Sjeverna Koreja i da Banja Luka nije Pyongyang, pa je izjave u maniru Kim Jong-una ipak zamijenio prijateljskim tonovima, ističući za srbijanski Kurir da će u okviru nadležnosti koje imaju institucije Republike Srpske i Skupština grada Banja Luka biti nastavljena izgradnja ovog grada, te da će SNSD učiniti sve da on bude lijep. Poručio je da Banjoj Luci ništa neće faliti ni ubuduće, što se tiče SNSD-a i RS-a.

"Uživat ćemo u tome kad bilo ko dođe sa strane da nam kaže da imamo lijep grad, da je čist, uredan. Nastavit ćemo da to radimo sa stanovišta naše odgovornosti. Ako novi gradonačelnik otkaže ugovore za čišćenje, to pripada njemu, ne pripada nama. Ja bih volio da ovdje niko ništa ne plaća i da svi imaju po 10 hiljada konvertibilnih maraka dnevno, da dobiju odnekud i da tako ugodno žive i da nemaju nikakav problem u životu", kazao je Dodik.

Dodao je da mu je krivo i žao da su u Banjoj Luci izgubili mjesto gradonačenika, ali da, kako je rekao, nije glup da ne razumije šta su politički protivnici.

"On (Stanivuković) je imao metod preko kojeg je uspio da to uradi. Moje je da kažem ok, sve je legitimno. I izašao sam prvi od lidera i rekao da je sve fer i pošteno. Ali imam isto svoje pravo da kažem šta mislim. Ja nisam licemjerni političar koji bi dogmatski izašao i počeo da priča nešto drugo. Čestitao sam mu i rekao da može slobodno da sprovodi svoj program i da nema naše podrške. I to je sasvim normalno", rekao je Dodik.

Što se tiče grijanja, Dodik je pojasnio da je ono u nadležnosti lokalne zajednice i to je problem koji u Banjoj Luci traje već godinama.

"Vidjet ćemo kako novi gradonačelnik misli da rješava to pitanje jer nema dovoljno sredstava koja se prikupljaju od građana, niti ima u budžetu. Tu je najčešće Vlada RS uskakala. Naravno da ćemo mi u datom periodu prema tom pitanju isto tako da se odnosimo, ali mi ni ne znamo šta je prijedlog. Mislim da je sada prisutan pokušaj etabliranja neuspjeha koji je sad već jasan. Gradonačelnik jeste pobijedio i ja poštujem demokratsku volju, ali odluka o svemu što se bude u gradu dešavalo pripada koaliciji koja je napravljena u skupštinskoj većini", pojasnio je Dodik.

Na kraju, predsjednik SNSD-a zaključio je ipak da u političke sposobnosti Stanivukovića ne vjeruje niti će kad vjerovati.

"Neka vjeruje ko god hoće. Ali ne mogu ni da isključim činjenicu da je on dobio podršku kad ju je očigledno dobio. Ja imam pravo na svoju i radost i ljutnju, ne ostajem uštogljeni političar da kažem: Da, trebalo je samo da izađem i da čestitam. Ja jesam čestitao pobjedu i evo, pobijedili ste, idite dalje, samo moju podršku nećete imati, kao što ja nemam njihovu podršku. I šta je tu nenormalno. Izvinite. Da pričam kako ću da radim po njegovim projektima. To bi bila ludost! Nisam ja pao sa kruške. Ali nastavit ćemo sa programima. Banjoj Luci dosad ništa nije falilo", zaključuje Dodik.