BiH
161

Milorad Dodik: Reprezentaciji BiH želim sve najbolje u Brazilu

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
"Što se tiče Brazila, reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH) želim sve najbolje", kazao je u "sportsko-političkom" razgovoru za agenciju Anadolija Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) i nezvanični vlasnik Košarkaškog kluba Igokea, aktuelnog šampiona BiH.

"Ne znam šta će biti tamo, ali, uglavnom, žao mi je što Srbija nije otišla u Brazil", kazao je Dodik.

Na pitanje da li mogu i hoće li ikada političari u BiH zajednički i uspješno igrati kao što to rade fudbaleri ove balkanske zemlje, u kojoj je prije 18 godina Dejtonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat, Dodik je odgovorio:

"Treba svako svakoga da uvažava i poštuje. Postojeći politički sistem u BiH treba, konačno, da počne da se poštuje bez isključivanja bilo koga i omalovažavanja. Bez negacije, bez podmuklih ili zadnjih namjera da se nekom' doskoči ili nešto učini… Mora za to da se napravi atmosfera."

Prvi čovjek bh. entiteta RS, koji je posljednjih dana u Beogradu pozivao i na raspad zemlje u kojoj živi, tvrdi da svojom retorikom ne narušava Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

"Dakle, što se tiče BiH, ja sam pozicioniran kao predsjednik Republike Srpske i predsjednik partije koja ima vlast i ovdje i na nivou BiH. Hoću da kažem da mi poštujemo Dayton i Ustav Bosne i Hercegovine, ali njegovo kršenje ne poštujemo. Hoćemo dogovor i spremni smo da taj dogovor provedemo. Ako neko misli da putem OHR-a nešto drugo hoće da radi, naravno, nismo sagovornici", rekao je Dodik.

Na pitanje zašto ne želi raditi sa OHR-om, kazao je: "Nama je OHR nanio ogromno zlo i ne mislimo sa njima da računamo u doglednom vremenu."

Dodik je naglasio i da su "unutrašnji dogovor i konsenzus jedini način" za dobro funkcioniranje BiH na političkom terenu. Ne smatra da posljednji uspjesi sportista mogu relaksirati nerijetko napetu političku situaciju na zapadnom Balkanu.

On se ponovo osvrnuo i na "slučaj Šimunić" (reprezentativac Hrvatske proslavljajući plasman svoje reprezentacije na SP u Brazil putem razglasa na stadionu "Maksimir" u utorak naveče uzvikivao "za dom“" dok ga je publika podržala za poklikom "spremni", što je bio pozdrav zločinačkog ustaškog režima).

"Ono što je bilo u Zagrebu, ne relaksira, bar što se nas tiče. Nesumnjivo, jedna neugodna poruka svima nama. U svakom slučaju, mislim da ne bi trebalo miješati sa sportom ništa od politike. Meni je drago što, ovdje u Laktašima, sportisti nemaju nikakvih neugodnosti, bez obzira da li dolaze iz Zagreba ili iz bilo kojeg dijela bivših prostora Jugoslavije, Mađarske, evo, Turske, Rusije, bili su i Rumuni ovdje. I veoma je važno da takvu poruku šaljemo“, kazao je Dodik za Anadolu Agency i dodao: „Naravno, važno je učestvovati na svim velikim takmičenjima, ali poslati poruku koju smo mogli da čujemo i gledamo, sigurno je za nas, da evo kažem Srbe, jedna neugodna priča. Ali, evo, ostavimo to nekim drugim sistemima, moje je da kažem o tome."

"Regionalna ABA liga je monopolisana"

Dodik je gotovo na svim utakmicama Igkoee u Laktašima, koja je jedna od najboljih košarkaških ekipa u regiji. I u srijedu, odmah uz teren, frenetično je bodrio svoje košarkaške na putu do druge pobjede u ULEB Eurocupu. U sjajnoj utakmici, i nakon dva produžetka u meču sa turskim Pinar Karsiyaka (110:98) popularni „igosi“ oduševili su svoga „gazdu“.

"Saznali smo poslije utakmice da je njihov tim 10 puta skuplji od našeg. Ovo je jedna od najkvalitetnijih ekipa koja je igrala ovdje i zato je naša pobjeda veoma važna. Radujemo se tome. Čista igra i niko ne može ništa da nam prigovori", mišljenja je Dodik, koji i danas ima mnogo toga da prigovori vodstvu regionalne ABA lige, jer "Igokei nisu dozvolili da učestvuje u Euroligi i pored toga što je ligaški dio prošle sezone završila na prvom mjestu."

"Da nije regionalne lige u košarci, ovdje bi se igrala periferna košarka gotovo u svim zemljama. Ta liga ima određenu nepravdu, jer je formirana i monopolisana od jedne grupe ljudi. To ne doprinosi jačanju kvaliteta, ali u svakom slučaju, vjerujem da će svi kojima je stalo do košarke sjesti i kako se ne bi dešavale nepravde kao nama prošle godine, kada su se praktično na kraju sezone mijenjala pravila samo da bi se isključio neko ko nije po njihovoj mjeri, a zaslužan da uđe u Euroligu. Naravno, nama je san bio da uđemo u Euroligu. To je bilo nemoguće dosanjati na početku prošle sezone, ali nije fer što su nam uradili i unosi jedan okus gorčine i nelagodnosti", kaže Dodik.

Ipak, zadovoljan je i što Igokea igra Eurocup.

„Igramo Eurocup sa kvalitetnim ekipama. Ova turska ekipa što je igrala sa nama u Laktašima sigurno je da može da po kvalitetu igra Euroligu i nije slučajno što su na drugom mjestu, što govori da se u Turskoj igra veoma kvalitetna košarka. Mislim da imaju četiri euroligaša, a ta ekipa je druga. Dođe ovdje u Laktaše mi je pobijedimo, tako da je pobjeda slađa i značajnija, imajući u vidu sve“, tvrdi Dodik.

"Želimo biti prvi u bh. prvenstvu"

Ambicije Igokee u ovoj sezoni su da zadrže primat u domaćem šampionatu, te da ponove prošlosezonski nastup u regionalnoj ABA ligi.

"Naravno želimo biti u bh. prvenstvu prvi. To je ambicija i realan cilj. Ekipa samo koja to kvalitetom zaslužuje. Što se tiče ABA lige, ove sezone sve je drukčije nego prošle. I ekipe su se pojačale. Želimo odigrati što kvalitetnije. Cibona, koja se prošle godine borila za opstanak, sada igra značajnu ulogu, tako je i sa Cedevitom. Tu su Partizan i Crvena zvezda, obavezni euroligaši, tu je Olimpija koja ima odličan igrački sastav, ali imala je malo sportske nesreće. Vjerovatno će se vratiti. Naša ambicija je da i ove godine igramo final four ABA lige. Tu je i Budućnost. Vjerujemo da su Partizan i Zvezda sigurni učesnici završnog turnira, a mi se nadamo da možemo osvojiti četvrto mjesto", rekao je Dodik u razgovoru za Anadoliju.