Ne priznaje odluku
462

Milorad Dodik: Nećemo dozvoliti otvaranje izbjegličkih kampova u Republici Srpskoj

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće dozvoliti da se na njenoj teritoriji formira bilo kakav sabirni centar za migrante, prenosi B92.

On je novinarima u Bratuncu rekao da RS razumije težinu problema s migrantima, ali da nema resursa da se bavi tim pitanjem.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska migrantima može obezbijediti samo siguran i što brži prolazak kroz ovaj bh. entitet, ali da otvaranje izbjegličkih kampova u RS ne može i neće prihvatiti.

"Ako ovi iz Sarajeva pokušaju da na prostoru Republike Srpske osmisle ili probaju uraditi nešto u vezi sa nekim sabirnim centrom ili ne znam kako će oni to nazvati, mi ćemo to odbaciti. Taj centar sigurno neće biti formiran u Republici Srpskoj, pa neka oni pričaju da je to udar na svemir", kazao je Dodik.

B92 piše da je on ocijenio da se iz Sarajeva pokušava nametnuti tvrdnja da je Vijeće ministara vlada, dodavši da to nije vlada, jer u Ustavu BiH piše da je to pomoćni organ Predsjedništva BiH, koji ne može donositi odluke bez koordinacije i dogovora sa drugim nivoima vlasti.

"Oni to čine, pokušavaju sada da se nametnu, to je opasna praksa, opasna i mi to odbacujemo", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je to prepoznala i donijela odluku da neće prihvatiti nijednu odluku Vijeća ministara ili bilo kog organa BiH koja se ne dogovori na nivou RS u vezi sa migrantima.

"Ne može bilo ko u Sarajevu nama odrediti kako ćemo se ponašati u toj politici", kazao je Dodik.

Podsjećamo, policijski komesar MUP-a HNK Ilija Lasić, jutros je zabranio prolazak konvoju migranata iz Sarajeva prema Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara, ali je nakon niza reakcija iz Sarajeva konvoj krenuo i stigao u Salakovac.