{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milorad Dodik: Mi u RS-u ne mislimo da BiH nema šansu

F
22.12.2011. u 18:21
0
91
Milorad Dodik: Mi u RS-u ne mislimo da BiH nema šansu
0
Milorad Dodik: Mi u RS-u ne mislimo da BiH nema šansu
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da u Bosni i Hercegovini treba prestati s negiranjem "bilo čega“ te da niko iz RS-a ne negira BiH ako nema zahtjeva za centralizacijom.
"Mi iz RS-a ne mislimo da Bosna i Hercegovina nema šansu. Ona nema šansu ako se nastavi s centralizacijom, koja je proces koji se pokušava dodatno i stalno ojačati. Ali Bosna i Hercegovina kao složena državna zajednica u kojoj će se primarno uvažavati interesi tri konstitutivna naroda i građana može imati smisla i može biti očuvana. Ali BiH po konceptu koji podrazumijeva proporcionalnost, preglasavanje konstitutivnih naroda – apsolutno nema šanse“, naveo je Dodik.

On, kaže, da ne negira Bosnu i Hercegovinu, ali bi konačno trebalo prestati s negiranjem RS-a.

Potvrdio je i da će se odazvati sastanku koji je za 28. decembar sazvao predsjednik SDA Sulejman Tihić, ali ne vjeruje u pomake u pitanju rješenja za novi saziv Vijeća ministara ukoliko se ne prihvate, kako kaže, već raniji stavovi na kojima insistiraju predstavnici Srba i Hrvata.

Tihić je sazvao sastanak obrazloživši to time da je unazad nekoliko dana obavljen niz bilateralnih susreta i razgovora između šest lidera političkih stranaka i da smatra da postoji osnova da se ponovo sastanu.

"Ne znam za pomake u razgovorima, ali bit ću na svakom sastanku koji može doprinijeti rješenju“, kazao je Dodik.

On ponavlja da se moraju poštovati ustavne norme i izvorni principi Dejtonskog sporazum, te da se na bazi pariteta osigurati struktura Vijeća ministara.

Međutim, tvrdi da se "vidi želja da se uvede nova praksa proporcionalne zastupljenosti, koja nije u skladu s Ustavom i Dejtonom“.

"Ukoliko su drugi spremni da autentični predstavnici daju kandidate iz srpskog, hrvatskog, kao što ne sporimo da i kod Bošnjaka te predstavnike izaberu vodeće partije, onda možemo napraviti pomak. Ako se nastavi sa željom da se drugima određuje ko su 'dobri Hrvati ili dobri Srbi' u Vijeću ministara, onda od tog posla nema ništa“, kaže Dodik i ove okvire u kojima bi se trebalo kretati naziva fer i principijelnim.

"Oni omogućuju da niko nije gubitnik, ponižen i potcijenjen, već se afirmiše ono što je suština BiH - da konstititivni narodi moraju biti izborna baza svojih predstavnika u Sarajevu, a ne da to čini neko drugi umjesto njih“, naveo je Dodik u izjavi novinarima nakon što je danas posjetio banjalučkog biskupa Franju Komaricu u povodu katoličkog Božića.

Na sastanku je data podrška određenim projektima Banjalučke biskupije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: