Milorad Dodik: Mi u RS-u ne mislimo da BiH nema šansu

F
FENA
22.12.2011. u 18:21
0
91
Milorad Dodik: Mi u RS-u ne mislimo da BiH nema šansu
0
Milorad Dodik: Mi u RS-u ne mislimo da BiH nema šansu Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da u Bosni i Hercegovini treba prestati s negiranjem "bilo čega“ te da niko iz RS-a ne negira BiH ako nema zahtjeva za centralizacijom.
"Mi iz RS-a ne mislimo da Bosna i Hercegovina nema šansu. Ona nema šansu ako se nastavi s centralizacijom, koja je proces koji se pokušava dodatno i stalno ojačati. Ali Bosna i Hercegovina kao složena državna zajednica u kojoj će se primarno uvažavati interesi tri konstitutivna naroda i građana može imati smisla i može biti očuvana. Ali BiH po konceptu koji podrazumijeva proporcionalnost, preglasavanje konstitutivnih naroda – apsolutno nema šanse“, naveo je Dodik.

On, kaže, da ne negira Bosnu i Hercegovinu, ali bi konačno trebalo prestati s negiranjem RS-a.

Potvrdio je i da će se odazvati sastanku koji je za 28. decembar sazvao predsjednik SDA Sulejman Tihić, ali ne vjeruje u pomake u pitanju rješenja za novi saziv Vijeća ministara ukoliko se ne prihvate, kako kaže, već raniji stavovi na kojima insistiraju predstavnici Srba i Hrvata.

Tihić je sazvao sastanak obrazloživši to time da je unazad nekoliko dana obavljen niz bilateralnih susreta i razgovora između šest lidera političkih stranaka i da smatra da postoji osnova da se ponovo sastanu.

"Ne znam za pomake u razgovorima, ali bit ću na svakom sastanku koji može doprinijeti rješenju“, kazao je Dodik.

On ponavlja da se moraju poštovati ustavne norme i izvorni principi Dejtonskog sporazum, te da se na bazi pariteta osigurati struktura Vijeća ministara.

Međutim, tvrdi da se "vidi želja da se uvede nova praksa proporcionalne zastupljenosti, koja nije u skladu s Ustavom i Dejtonom“.

"Ukoliko su drugi spremni da autentični predstavnici daju kandidate iz srpskog, hrvatskog, kao što ne sporimo da i kod Bošnjaka te predstavnike izaberu vodeće partije, onda možemo napraviti pomak. Ako se nastavi sa željom da se drugima određuje ko su 'dobri Hrvati ili dobri Srbi' u Vijeću ministara, onda od tog posla nema ništa“, kaže Dodik i ove okvire u kojima bi se trebalo kretati naziva fer i principijelnim.

"Oni omogućuju da niko nije gubitnik, ponižen i potcijenjen, već se afirmiše ono što je suština BiH - da konstititivni narodi moraju biti izborna baza svojih predstavnika u Sarajevu, a ne da to čini neko drugi umjesto njih“, naveo je Dodik u izjavi novinarima nakon što je danas posjetio banjalučkog biskupa Franju Komaricu u povodu katoličkog Božića.

Na sastanku je data podrška određenim projektima Banjalučke biskupije.


Komentari (91)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: