Konačna odluka
0

Milorad Barašin udaljen iz Tužilaštva BiH

Sarajevo-x.com
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Drugostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) potvrdila je odluku disciplinske komisije kojom je Milorad Barašin privremeno udaljen sa vršenja dužnosti glavnog tužioca i tužioca u Državnom tužilaštvu.

Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH je odbila kao "neosnovanu" žalbu Milorada Barašina, glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i potvrdila odluku Prvostepene disciplinske komisije.

Prema odluci Prvostepene komisije, Barašin je udaljen iz Tužilaštva od 1. jula ove godine, do konačne odluke u disciplinskom postupku.

Arbin Murtezić, glavni disciplinski tužilac VSTV-a, ranije je medijima kazao kako je postupak protiv tužioca Barašina pokrenut "zbog postojanja sumnje da je svojim ponašanjem naštetio ugledu Tužilaštva BiH".

Prema pisanju medija, disciplinski postupak pokrenut je nakon što su mediji u BiH objavili snimke u kojima se Barašin navodno dovodi u vezu s kriminalnim osobama.

Prema odluci VSTV-a, za vrijeme spriječenosti Milorada Barašina da obavlja dužnost glavnog tužioca Tužilaštva BiH, tu funkciju vršit će Jadranka Lokmić-Misirača.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna odluka VSTV-a i protiv nje se može podnijeti tužba Sudu BiH.