Odgovor na disciplinsku tužbu
0

Barašin poručio da ostaje na funkciji do konkretne odluke

SRNA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin uputio je Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH odgovor na disciplinsku tužbu sa zahtjevom za njegovim privremenim udaljenjem sa te funkcije.

U Tužilaštvu kažu da će Barašin obavljati ovu dužnost dok ne bude donesena konkretna odluka.

"Dok ne bude provedena kompletna procedura, odnosno dok se ne donese konkretna odluka, glavni tužilac će obavljati svoj posao", rekao je Srni portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

U Visokom sudskom i tužilačkom vijeću kažu da će prvostepena komisija razmotriti kompletan slučaj i donijeti rješenje u ovom slučaju.

"Nakon prvostepenog disciplinskog postupka, postoji mogućnost žalbe, odnosno provođenja drugostepenog disciplinskog postupka na kojem će članovi komisije donijeti rješenje, a Vijeće konačnu odluku", rekla je portparol Vijeća Dijana Andrić, dodajući da sve ovo može trajati dosta dugo. 

Glavnom tužiocu Tužilaštva BiH poslata je disciplinska tužba sa zahtjevom za privremeno udaljenje sa funkcije koju obavlja.

Postupak protiv Barašina pokrenut je zbog nedavno objavljenih snimaka njegovih susreta sa Slobodanom Tešićem i Draganom Kapetinom koji se dovode u vezu sa lancem krijumčarenja oružja iz BiH, a koji, prema tužbi, ugrožavaju kredibilitet pravosuđa.