Tužilaštvo BiH
0

Milorad Barašin dobio pismo zahvalnosti iz Norveške

FENA
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Vrhovni sud Norveške osudio je 12. aprila 2010. godine Mirsada Repka (44) iz Stoca, sada državljanina Norveške, zbog ratnih zločina u logoru Dretelj 1992. godine.

Ova presuda je rezultat dobre saradnje Tužilaštva BiH i norveške Nacionalne službe za krivične istrage.

U pismu glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Miloradu Barašinu, direktor norveške Nacionalne službe za krivične istrage Odd Reidar Humlegard, između ostalog, ističe:

“Željeli bismo zahvaliti Vašem uredu na značajnoj pomoći u istrazi i krivičnom gonjenju prvog predmeta ratnog zločina u Norveškoj od Drugog svjetskog rata”.

“Naša policijska i tužilačka saradnja je započela u januaru 2007. godine i nastavila se odvijati bez prekida do aprila 2010. godine. Tokom cijelog ovog perioda obavljala se obimna korespondencija s Vašim uredom. Konzistentno smo nailazili na pozitivne stavove na čemu smo jako zahvalni“, navodi se u pismu.

Humlegard u pismu ističe i pojedinačno navodi imena nekoliko službenika Tužilaštva BiH zbog njihove osobite pomoći, pragmatizma, zalaganja i doprinosa tokom rada na ovom predmetu.

Norveški istražni organi su u spomenutom periodu dolazili u službene posjete Bosni i Hercegovini, tokom kojih su obavili nekoliko saslušanja, kao i pregleda mjesta na kojem su zločini počinjeni.

Ovu saradnju Humlegard naziva „primjerom izuzetne međudržavne saradnje“, koja je rezultirala odlukom Vrhovnog suda Norveške da kazni Mirsada Repka (44), bivšeg pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u BiH, na osam godina zatvora i kaznom od 150.000 eura kao kompenzaciju žrtvama zbog ratnog zločina protiv stanovništva u logoru „Dretelj“.

U ovom predmetu proces se vodio u Norveškoj, s obzirom na to da je optuženi Repak državljanin Norveške.

U Tužilaštvu BiH, u Posebnom odjelu za ratne zločine, u radu je obiman predmet koji se odnosi na ratne zločine u logoru Dretelj. U ovom predmetu vrše se istražne radnje, prikupljanje dokaza i saslušanje svjedoka. Predmet u Tužilaštvu BiH odnosi se na više osoba osumnjičenih za ratne zločine u logoru Dretelj, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.