Srpska lista
315

Milivojević: Najviši interes Srba u Mostaru je podržati kandidata HDZ-a za gradonačelnika

R. D.
Velibor Milivojević
Velibor Milivojević
Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostar Velibor Milivojević izjavio je da jučerašnje saopćenje Medžlisa Islamske zajednice Mostar upućeno prema njemu kao vijećniku sadrži prijetnje i poziv na nasilje.
On je izrazio žalost što su takve riječi došle iz jedne vjerske zajednice te kazao kako je krajnje neprimjereno stavljanje u kontekst njega kao nekoga ko širi nemir i ko će jednom narodu nanijeti zlo, kao i da je potpuno neprihvatljivo stavljanje Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjerskih objekata u Mostaru u politički kontekst.

"Mogu imati mišljenje, ali komentari koji nose ovako teške kvalifikacije i opisani riječima koje u sebi nose prijetnju i poziv, kroz određeno negodovanje, na nasilje, u vremenu u kojem živimo je neprimjereno. Krajnje vrijeme da svi pogledaju jedni drugima u oči i da za političke odluke, bile ispravne ili pogrešne, ne traže krivce u nekome drugom", kazao je Milivojević, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, nakon izbornog ciklusa, izbora vijećnika, te izbora rukovodstva Gradskog vijeća bilo je jasno ko se dogovarao i kako.

"Kada govorimo o političkim odlukama, glasanju i združivanju dvoje protiv trećeg, ja sada postavljam pitanje svima – koja su dva naroda bila u vlasti proteklih dvanaest godina i gdje je bio treći?Uvijek sam govorio da ću biti most i pomirljivi element u Mostaru, ali ni u jednom trenutku nisam govorio o političkoj neutralnosti, svako treba imati politički stav i iznijeti ga", kaže on.

Ono što mi je na konstitutivnoj sjednici Gradskog vijeća najviše zasmetalo jeste to što se politički stavovi ne prezentiraju javnosti onako kako jeste, dodaje.

"Onome ko se razumije u politiku i političke prilike u Mostaru jasno je kakve se političke igre igraju. Svaljivanje tereta neizbora ili izbora Bošnjaka na Srbina je krajnje nekorektno, jer što moj glas znači ako imate jedinstvo i dogovor kako u medijima prezentiraju državotvorne koalicije. Moj glas uopće neće biti važan", naglasio je Milivojević.

Govoreći o tome zašto je u prvom krugu glasanja glasao za kandidata HDZ-a Maria Kordića, Milivojević je naveo da cilj jeste biti dio vlasti, ali ne pod svaku cijenu. Podsjetio je na činjenicu da sve godine nakon rata nisu bili u vlasti i nisu bili politički prisutni, što je dovelo do potpune neprisutnosti Srba u gradskim institucijama i ustanovama.

"U ovom omjeru snaga i ovakvoj političkoj volji građana Mostara, te stavova i činjenja drugih stranka, na stranačkim organima odlučeno je da je u najvišem interesu srpske zajednice da podrži Marija Kordića i da budemo dio novoformirane vlasti. Smatramo da će to biti i s HDZ-om i sa SDA, jer i bez jednih i bez drugih teško da vlast može biti formirana", rekao je Milivojević i dodao kako je razgovarao sa svima, ali da je tokom dogovora vođeno malo iskrenog razgovora.

Milivojevićeva reakcija dolazi nakon kritika koje je dobio iz Islamske zajednice, koja je njegovo preferiranje kandidata HDZ-a navela podrškom projektu podjele i dominacije jednih naroda nad drugima.

Milivojević je izabran u Gradsko vijeće sa srpske liste "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar".