Energetska efikasnost
0

Milion maraka će koštati obnova zgrade Kantonalnog suda u Mostaru iz 1892. godine

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Zgrada Kantonalnog suda u Mostaru koja datira iz austrougarskog doba i zaštićeni je spomenik kulture uskoro će biti obnovljena, a za radove će biti izdvojeno milion KM u sklopu Projekta energetske efikasnosti, obnove, izgradnje i rekonstrukcije javnih objekata u Hercegovini.

Radi se o objektu austrougarske arhitekture koji datira iz 1892. godine i prostire se na 2.210 metara kvadratnih.

Rekonstruiranjem je planirano zamijeniti otvore na cjelokupnomu objektu, uraditi toplinsku izolaciju s unutrašnje strane zidova pošto je objekt pod zaštitom kao spomenik kulture.

Također će se u sklopu ovog projekta uraditi termika dijela krovišta, ugraditi savremeni "fan-coil" sistem grijanja i hlađenja. Tokom radova će se toplinski izolirati veliki središnji atrij te obnoviti vlagom oštećene podrumske i suterenske prostore toga austrougarskog zdanja.

U sklopu Projekta energetske efikasnosti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je dosad obnovljeno gotovo 40 javnih objekata među kojima je najviše zgrada osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja, policijskih i sudskih objekata.

Konačan cilj je, kako navode iz Vlade HNK, energetski obnoviti sve javne objekte u HNK.

Vlada HNK u Projekt energetske efikasnosti ulaže značajna financijska, budžetska, donatorska i kreditna sredstva, a za radove na zgradi Kantonalnog suda u Mostaru osigurano je 971.769,19 KM.

Kako je najavljeno iz Vlade HNK, zajedno s potpisivanjem ugovora za realiziranje ovih radova, bit će potpisani i ugovori za izvođenje hidroizolacije dijela krovišta na zgradi Doma zdravlja Čitluk u vrijednosti od 82.678 KM i za izvođenje dijela fasade s pripadajućim elementima na zgradi Doma kulture u Konjicu u vrijednosti od 80.007 KM.

Ukupna sredstva u iznosu od 1.134.455 KM u cijelosti je osigurala Vlada HNK, i to 546.977 KM iz kreditnoga zaduženja kod Svjetske banke, a preostalih 587.478 KM izravno iz kantonalnog budžeta.