Sarajevo
0

Milion eura za projekat jačanja sistema mjeriteljstva u BiH

FENA
Početak realizacije projekta jačanja sistema mjeriteljstva u BiH, kojeg finansira Evropska komisija (EC) u vrijednosti od milion eura, ozvaničen je danas u Sarajevu prezentacijom njegovih glavnih ciljeva.

Ovaj projekt podržava BiH u njenim razvojnim nastojanjima na uspostavi potrebne infrastrukture mjeriteljstva, usklađivanju zakonodavstva u ovoj oblasti sa zahtjevima EU, te uspostavljanju bolje saradnje između naučnog, zakonskog i industrijskog mjeriteljstva.

Pripremna faza projekta počela je u junu prošle godine s ciljem da pomogne razvoj kvaliteta infrastrukture u našoj zemlji u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (SAA).

Direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Esad Tuzović kazao je kako će kroz ovaj projekt, čija će realizacija trajati do kraja godine, biti osigurana potrebna oprema i edukacija kadrova u ovoj oblasti.

On naglašava da je osnovni problem u segmentu mjeriteljstva u našoj zemlji nedostatak laboratorijskog prostora, s obzirom da je tehnička infrastruktura u ovoj oblasti osiromašena.

"Mjeriteljstvo je veoma bitno kao tehnička infrastruktura države i jedna od najozbiljnijih komponenti", ističe Tuzović, izražavajući nadu da će do kraja godine biti napravljen kvalitetan iskorak u oblasti mjeriteljstva.

Kada to bude postignuto, napominje da će certifikati koje budu izdavao Institut za mjeriteljstvo BiH biti relevantni i za prostor regije i kompletne EU, što trenutno nije slučaj.

Šef operativnog sektora Delegacije EU Johann Hesse rekao je kako EC u segmentu trgovine u sklopu IPA projekata od 2007. do 2009. finansira čitav niz projekata, čija je ukupna vrijednost oko 12 miliona eura.

Jedan od njih je i projekt jačanja sistema mjeriteljstva u BiH, čija su tri osnovna elementa podrška razvoju zakonskog okvira, podrška Institutu za mjeriteljstvo i razvoj infrastrukture mjeriteljstva.

"Metrologija je veoma važna za trgovinu u EU, pošto trgovina mora imati identične mjerne jedinice. Nadamo se da će izvještaj o napretku koji će biti objavljen u ovoj godini pokazati napredak i u ovoj oblasti", naglasio je Hesse.